Klenotnica ľudovej hudby: Folklórne tradície z Tŕnia (1977)

Klenotnica ľudovej hudby: Folklórne tradície z Tŕnia (1977)

Obec Tŕnie, ku ktorej boli v roku 1925 pripojené aj dediny Budička a Kašova Lehôtka, leží v Kremnických vrchoch neďaleko Zvolena i neďaleko rieky Hron, teda v oblasti, ktorej sa niekedy hovorí aj „širšie Podpoľanie". V skutočnosti ide skôr o Zvolenské Pohronie, hoci podpolianske vplyvy sa tu nedajú poprieť. V 70. rokoch tu robil výskum folklorista a choreológ Stanislav Dúžek a zo získaných poznatkov vychádzal aj pri písaní scenára relácie Folklórne tradície z Tŕnia (1977) z cyklu Klenotnica ľudovej hudby.

Účinkujú harmonikár Dušan Mesiarik, harmonikárka Emília Golianová, hráč na liste a hlásnik Ján Barcík, gajdoš Juraj Michalík zo Zvolena, folklórna skupina z Tŕnia, ktorú vedie Marko Rajecký, a detská ľudová hudba Zornička zo Zvolena s primášom Róbertom Puškárom. Slovom sprevádza redaktor Ondrej Demo.

Hudobno-slovné relácie z 50. rokov sú v archíve Slovenského rozhlasu veľkou vzácnosťou, pretože pásy boli vtedy drahé a po odvysielaní relácie sa používali na nové nahrávky. Archivovali sa väčšinou len štúdiové hudobné nahrávky a hry. Jednou z výnimiek je päť relácií Putujeme za pesničkou, ktoré sú slovenskou verziou rozprávaní nášho pražského kolegu Ludvíka Čermáka (1918-1979).

Venoval sa džezu, folklóru a šansónu. V rokoch 1957-1963 pôsobil ako americký spravodajca Československého rozhlasu v USA. Práve tu začal pripravovať relácie venované afroamerickému hudobnému folklóru a džezu, po návrate do Prahy bol tvorcom významného cyklu Jazz před půlnocí. Takmer do smrti sa zúčastňoval na tvorbe programu Větrník a spolupracoval s Pražským kultúrnym strediskom.

Pri reláciách Putujeme za pesničkou, ktoré po slovensky uvádza Ján Klimo, nepoznáme presné termíny vysielania. Vieme iba, že boli prepísané na nové pásy v novembri 1959. Keďže Ludvík Čermák bol v Amerike od roku 1957, programy museli vzniknúť v priebehu týchto troch rokov. Vypočuť si môžete prvú časť s podtitulom Na brehoch Atlantického oceánu a štvrtú časť Po ceste Santa Fé.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Pavol Ďurčo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame