Cinka Panna - pásmo o legendárnej rómskej primáške

Cinka Panna - pásmo o legendárnej rómskej primáške

Spisovateľ, redaktor a maliar Ivan Szabó oslávil 9. júla svoje 80. narodeniny. Po krátkom období učiteľovania sa preorientoval na žurnalistiku. Pracoval v redakciách Kamarát, STOP, Život a Profi Auto. Jeho meno Szabó sa síce v slovenčine ťažko skloňuje, ale v slovenskej literatúre sa ohýba veľmi často. Je autorom mnohých kníh literatúry faktu: Slávni piloti, konštruktéri a kozmonauti, Svet na pneumatikách, Keď prehovorí mŕtvy, Aféry po novembri, Osem poschodí k smrti, Zabudnuté volanty, Pasca na sobášneho podvodníka, Slovenské strašidlá od A po Ž, Osudy slávnych zbojníkov, Rozprávky na kolesách.

V knižke Príbehy primášov spojil realitu faktov s legendami a celé to zasadil do kontextu čias, v ktorých žili. Literárne spracoval príbehy primášov od 17. storočia až po dnešok: od Rákociho primášov Michala Barnu a Šándora Cinku až po Jána Berkyho-Mrenicu. Ivan Szabó hovorí:

Na písanie beletrie potrebujeme veľa písmen, na písanie literatúry faktu - veľa kníh."

Je držiteľom Ceny Egona Ervina Kischa a Ceny Vojtecha Zamarovského za trvalý prínos do literatúry faktu. Ivan Szabó spolupracuje aj so Slovenským rozhlasom. Z jeho autorskej dielne vyberáme umelecko-dokumentárne pásmo Cinka Panna (2006) o legendárnej rómskej primáške. V réžii Jany Strniskovej účinkujú: Ivan Laca, Dáša Rúfusová, Ján Mistrík, Oľga Šalagová, Linda Zemánková a Milan Bahúľ.

                                           ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť rozhlasovú hru Jozefa Heribana Šach (1990, Ľ.Roman, D.Jamrich) a rozprávkovú hru Hany Zelinovej Mjuska (1974, K.Strážnický, J.Kroner, V.Blaho, Ľ.Ozábal).

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame