Sprisahanie – hra o biskupovi, trpiteľovi za vieru Jánovi Vojtaššákovi

Sprisahanie – hra o biskupovi, trpiteľovi za vieru Jánovi Vojtaššákovi

Od úmrtia rímskokatolíckeho biskupa, trpiteľa za vieru Jána Vojtaššáka uplynulo 4. augusta 55 rokov. Narodil sa 14. novembra 1877 v oravskej dedinke Zákamenné v mnohopočetnej roľníckej rodine. Študoval na gymnáziách v Trstenej a Ružomberku a od roku 1895 teológiu v seminári v Spišskej Kapitule. Patril medzi prvých biskupov vysvätených po vzniku Československej republiky v roku 1918. Od roku 1921 bol spišským diecéznym biskupom. Za jeho pôsobenia došlo k rozšíreniu kňazského seminára a učiteľského ústavu. Po vzniku Slovenského štátu bol podpredsedom Štátnej rady.

Pre štátnu moc po roku 1945 patril medzi nepohodlných. 15. januára 1951 ho v Bratislave odsúdili na 24 rokov väzenia a ďalšie tresty - 500 000 korún pokuty, konfiškácia majetku, strata občianskych práv - za úklady proti republike, velezradu, vojenskú zradu a vyzvedačstvo. Po amnestii v roku 1963 žil krátko v Oravskej Lesnej a potom v Senohraboch pri Prahe. Zomrel 4. augusta 1965 v Říčanoch vo veku 85 rokov.

Spisovateľ a politický väzeň Rudolf Dobiáš napísal v roku 2000 o martýrskom utrpení biskupa Vojtaššáka rozhlasovú hru Sprisahanie. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Karol Machata, Gustáv Valach, Emil Horváth, Ján Kroner, Ladislav Chudík, Dušan Jamrich a ďalší. Majstrom zvuku bol Peter Janík.

                                               ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si môžete tiež vypočuť úryvok z románu Vladimíra Ferka a Andreja Ferka o osudoch rodiny drotárskeho kráľa Juraja Kypúsa Ako divé husi (1994). V réžii Igora Hrabinského číta Ján Valentík.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame