Jaro Rihák: Pentcho - príbeh parníka

Jaro Rihák: Pentcho - príbeh parníka

Náš kolega Jaro Rihák oslávil 8. decembra svoje 69. narodeniny. Ako režisér pôsobí v televízii, divadle a rozhlase, venuje sa tiež scenáristike a literárnej tvorbe. Absolvent réžie na pražskej DAMU asistoval u Dušana Hanáka pri oceňovanom dokumente Obrazy starého sveta. Natočil viacero hraných filmov: Cudzinci, Spolok klobúkových dám, Albert, Albert, Smutný valčík.

V roku 2015 vydal knihu Pentcho - príbeh parníka. Pôvodne to bol scenár k pripravovanému filmu, ale bol tak kvalitne napísaný, že nakoniec obstál aj ako samostatný knižný titul. Jaro Rihák o tom pozoruhodnom a takmer zabudnutom príbehu spred osemdesiatich rokov píše:

Odchodov motivovaných vzdorom a snom nikdy nebolo veľa. Polovica pasažierov parníka sa chcela zachrániť, lebo doba bola kontaminovaná epidémiou horšou, ako boli tie morové, druhá polovica odchádzala, lebo mala sen: novú domovinu. Sen o nej stál za všetky nebezpečenstvá plavby. Ale koľkí mávajú sny?"

O čo v tom zabudnutom príbehu ide? Z recenzie Daniela Heviera, mladšieho sa o knihe Pentcho dozvieme:

V roku 1940 mali nacisti už dopredu naplánovaný scenár, ako sa zbaviť židovskej populácie. V Bratislave existovala pobočka organizácie mladých betarov, politických aktivistov, ktorí chceli vybudovať na palestínskom území novú domovinu pre Židov. Poslúžiť im mal starý kolesový parník Pentcho, s ktorým sa vydali na púť, akú ešte nikto iný v dejinách na podobnom stroji nevykonal. Spôsob, akým Rihák zachytil túto neuveriteľnú cestu, sa v niečom podobá verneovkám, no vkráda sa do neho smutný podtext 2. svetovej vojny."

Úryvok z knihy Jara Riháka Pentcho - príbeh parníka číta Peter Rúfus. V roku 2016 režíroval Laco Kerata. Majstrom zvuku bol Dušan Kozák.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame