Nezabudnutý - hra o lesníkovi Jozefovi Dekretovi Matejovie

Nezabudnutý - hra o lesníkovi Jozefovi Dekretovi Matejovie

Od úmrtia lesného hospodára Jozefa Dekreta Matejovie uplynulo 180 rokov. Hoci bol samouk, stal sa priekopníkom moderného lesníckeho hospodárstva na Slovensku. Ťažba dreva mala v tých časoch holorubný charakter bez obnovy lesov. Postupne znižoval ťažbu dreva natoľko, že v roku 1838 sa priblížila úrovni prírastku. Budoval zariadenia dopravy - po zemi, aj po vode. Racionalizoval výrobu dreveného uhlia, ktoré bolo výhrevnou surovinou pre bane a huty. S jeho menom sa dnes stretneme aj na náučnom chodníku v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline.

Rodák z Čierneho Balogu spisovateľ Peter Kováčik pozná dokonale význam pôsobenia svojho rodáka Jozefa Dekreta. Napísal o ňom román Svätý z Handľov. Napriek tomu, že to Dekret dotiahol až na cisársko-kráľovského lesmajstra (úrad, ktorý dovtedy vykonávali výlučne šľachtici), nikdy nezabudol na svoj pôvod a celý život sa snažil zlepšiť sociálne podmienky obyčajných ľudí. Pre drevorubačov, ktorí sa zranili pri práci, presadil počas liečby určité dávky. Pričinil sa, aby sa v banskej oblasti Slovenska začali pestovať zemiaky, čím zachránil mnoho ľudí pred hladomorom. Za to všetko si vyslúžil pomenovanie Svätý z Handľov.

Peter Kováčik objavil v archívoch neznámy príbeh o Dekretovej odvahe a poctivosti. Keď sa roku 1805 Napoleonove vojská blížili k Viedni, cisár František I. dal príkaz odviezť štátny poklad na bezpečné miesto. Dekret spolu s oddanými mužmi zo Starých Hôr poklad zachránil.

V roku 2000 Peter Kováčik napísal o významnom lesníkovi rozhlasovú hru Nezabudnutý. V réžii Igora Hrabinského účinkujú: Leopold Haverl, Oľga Solárová, Martin Huba, Peter Bzdúch, Peter Jezný, Dušan Balškovič, Dušan Kaprálik a Ján Mistrík. Majstrom zvuku bol Ľuboš Klásek.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame