Hádička - fíčer o Vladimírovi Clementisovi (1987)

Hádička - fíčer o Vladimírovi Clementisovi (1987)

V týchto dňoch oslavuje svoje 75. narodeniny spisovateľ a publicista Peter Štrelinger, ktorý istý čas pracoval ako redaktor aj v rozhlase a je autorom viacerých rozhlasových pásiem, fíčrov a dramatických útvarov.

Debutoval v roku 1980 biografickou novelou o Martinovi Kukučínovi Láska a smrť. Nasledovali humoristicko-satiricky ladené poviedky Od rána bláznivý deň a novely Zbožňujem svojho šéfa. Román Salakúzy (1987) bol cenzúrou zoškrtaný a na kompletné vydanie čakal až 30 rokov. V roku 2017 vydal knihu Jedenásť povrazov, v ktorej okrem histórie kremnických baní a mincovne, poprave národovca Ďurka Langsfelda, podáva obraz politickej situácie z konca roku 1991.

Ako dramatik debutoval v roku 1984 v prešovskom Divadle Jonáša Záborského komédiou Spolok drobnochovateľov. V roku 2002 mala premiéru komorná hra o Vladimírovi Clementisovi Hádička. Osobnosť významného slovenského politika, ktorý sa stal v 50. rokoch obeťou komunistických represálií, skúmal dlhodobo. Pre rozhlas tému spracoval už v roku 1987.

V umelecko-dokumentárnom pásme Hádička účinkujú: Vladimír Durdík, Július Paluš, Ida Rapaičová, Rastislav Sokol. Režírovala Magda Grandtnerová, zvukovú podobu realizoval Ján Backstuber.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame