Peter Pišťanek: Čas

Peter Pišťanek: Čas

Môžeme ho označiť za autora veľkej, zásadnej literárnej zmeny. Jeho prózy z 90. rokov 20. storočia vyvolali nielen nebývalý čitateľský i literárnokritický záujem, ale zároveň priniesli do slovenskej prózy celkom novú poetiku i tematiku. Hneď prvými publikovanými prózami výrazne posunul hranice toho, čo bolo dovtedy vnímané ako umelecká próza."

Takto charakterizuje literárny kritik Peter Darovec spisovateľa Petra Pišťanka. Narodil sa 28. apríla 1960 v Devínskej Novej Vsi, kde prežil celý život. Študoval dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU, školu však nedokončil. Pracoval ako strojník v kyslikárni v Slovnafte, strážca parkoviska, po revolúcii podnikal, pôsobil v reklamnej agentúre a v internetovom časopise.

Prvé poviedky publikoval v časopise Dotyky koncom 80. rokov. Z debutového románu Rivers of Babylon (1991) s Danglárovými ilustráciami sa stal bestseller, ktorý dokonale vystihol porevolučnú dobu, keď sa z vekslákov stávali podnikatelia. Kniha, ktorá bola preložená do viacerých svetových jazykov, mala dve pokračovania Rivers of Babylon 2 alebo Drevená dedina (1994) a Rivers of Babylon 3 - Fredyho koniec (1999).

Nasledovali mikropoviedky Skazky o Vladovi, v ktorých parodoval súčasnú politickú scénu, a v roku 2014 mu vyšli posledné dve knihy: novela Neva a román Rukojemník. Rovnako ako jeho literárny vzor z Devínskej Novej Vsi Rudolf Sloboda, Peter Pišťanek sa rozhodol odísť z tohto sveta dobrovoľne. Naposledy vydýchol 22. marca 2015 v bratislavskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda.

Poviedku Petra Pišťanka Čas (2010) pre rozhlas zdramatizovala Michaela Materáková. V réžii Róberta Horňáka účinkujú: Timotej Lukovič, Marek Suchitra, Roman Fratrič, Tomáš Halon, Karol Čálik, Miroslava Grožáková, Matej Landl, Tomáš Lukáč.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Alica Jančoková, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame