Ján Patarák: Polohlasom (1973)

Ján Patarák: Polohlasom (1973)

Spisovateľ, dramaturg a scenárista Ján Patarák by sa v máji dožil 85. rokov. Študoval na Vysokej škole pedagogickej v Prešove. Pôsobil ako redaktor Československého rozhlasu a neskôr ako dramaturg v televízii. V časoch normalizácie učil na dopravnom učilišti a po revolúcii sa vrátil vo funkcii vedúceho redaktora do Československej televízie v Košiciach. Svoju kariéru ukončil ako šéfredaktor Slovenského rozhlasu v Prešove.

Prvé poviedkové knihy Balada o Tiralovom kopci a Lúka 30 x 40 nemohli pre jeho politické postoje v roku 1968 vyjsť. Knižne debutoval až v roku 1987 zbierkou poviedok Hudobná obeta. Po roku 1989 vydáva poviedkovú knihu Prvý rok mieru, knihy krátkych noviel Božie oko, Malé ryby, veľké ryby či román Portréty zo živého domu. Je autorom viacerých televíznych scenárov a rozhlasových hier. Sám seba nazýval „zdravým dedinským pňakom". Knihovníčka Klára Kernerová spomína:

Za touto maskou sa skrývala citlivá, kultivovaná duša intelektuála. Do našej knižnice si chodil často požičiavať knihy. Niektoré moje kolegyne učil na strednej knihovníckej škole. Tak som sa s ním zoznámila aj ja. V čase hlbokej totality som obdivovala jeho odvahu hovoriť to, čo si myslí. Táto jeho povahová vlastnosť mu bola osudnou. Stratil zamestnanie a na dlhé roky i možnosť publikovať a tak písal do šuflíka. Väčšina kníh mu vyšla až po nežnej revolúcii. Vo všetkých jeho knihách dominuje podkarpatská oblasť východného Slovenska s jej obyvateľmi. On sa stal jej literárnym kronikárom."

Z tvorby Jána Pataráka vyberáme rozhlasovú hru Polohlasom (1973). V réžii Jána Ondrejku účinkujú: Milan Drotár, Ján Bzdúch, Dušan Skokan, Peter Gažo, Peter Macko.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame