Nepolepšený svätec - rozhlasová hra o Silvestrovi Krčmérym

Nepolepšený svätec - rozhlasová hra o Silvestrovi Krčmérym

Musím vydávať svedectvo o pravde, preto musím hovoriť a nemôžem mlčať! Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu! Tú moc vám nezávidíme a netúžime po nej, nám stačí tá pravda! Lebo je väčšia a silnejšia ako moc! Kto však má v rukách moc, ten si často myslí, že môže pravdu zastrieť, potlačiť, zabiť alebo i ukrižovať! Ale pravda dosiaľ ešte vždy vstala i vstane z mŕtvych! Dokonca niekedy už i tretieho dňa."

Tieto pamätné slová povedal vo svojej obhajobe na Vyššom vojenskom súde v Trenčíne lekár Silvester Krčméry. Bolo to 24. júna 1954. Pre náboženské aktivity bol obžalovaný z vlastizrady a odsúdený na 14 rokov väzenia, zabavenie majetku a dočasné odňatie občianskych práv. Trest si odpykal v najťažších väzniciach a pracovných táboroch. V roku 2021 sa na Slovensku prvýkrát slávil 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.

Katolícky disident Silvester Krčméry svoje pevné zásady nezradil ani pod nátlakom moci, eštebáckych výsluchov a komunistických lágrov. Spolu s tajným biskupom Jánom Korcom a kňazom Vladimírom Juklom vybudoval na Slovensku rozsiahlu tajnú cirkev. Celý život zasvätil pravde, viere a jej šíreniu. Jeho postoje sa stali vzorom a oporou pre mnohých nasledovníkov v zápase o slobodu. Do večnosti odišiel v predvečer 10. výročia návštevy pápeža Jána Pavla II. na Slovensku v roku 2013.

V roku 2019 napísal Ľubomír Feldek rozhlasovú hru o Silvestrovi Krčmérym Nepolepšený svätec. V réžii Kamila Žišku účinkujú: Richard Autner, Michal Marušin, František Kovár, Dušan Jamrich, Ľubomír Feldek, Ján Galovič, Štefan Bučko, Jana Oľhová, Lucia Vráblicová. Majstrom zvuku bol Rudolf Fritzman.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: november89.eu]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame