Ján Kákoš: Mohérový pléd (1963)

Ján Kákoš: Mohérový pléd (1963)

V septembri uplynie 25 rokov od úmrtia dramatika, autora rozhlasových hier a filmových scenárov Jána Kákoša. Narodil sa 14. augusta 1927 v Nitre. Po maturite v roku 1947 odišiel do Bratislavy, kde študoval na Štátnom konzervatóriu. Najprv pracoval ako asistent réžie Československého štátneho filmu a po roku prešiel do rozhlasu. Popri riadiacich funkciách sa venoval umeleckej činnosti ako dramaturg, režisér a autor dramatických diel.

Ako dramatik debutoval v roku 1949 hrou pre mládež Za šťastím do sveta. Nasledovali hry Vietor do tvárí, Na každej ceste križovatka, Pred brieždením, Na každej koľaji nádej a mnohé ďalšie. Osobitné miesto v jeho tvorbe mali aj bábkové a rozhlasové hry. Ján Kákoš zomrel 11. septembra 1996 v Bratislave vo veku 69 rokov po ťažkej chorobe.

Jeho prvou rozhlasovou hrou bol Clown (1960), nasledoval Mohérový pléd (1963), ktorý neskôr upravil pre divadlo a vydal knižne. Pripomeňme si tvorbu Jána Kákoša rozhlasovou groteskou o nevydarenom manželstve Mohérový pléd. V réžii Ivana Terena účinkujú: Gustáv Valach, Mária Prechovská, Branislav Koreň, Božidara Turzonovová, Eva Kvietiková.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame