Ivan Bukovčan: Hľadanie v oblakoch (1961)

Ivan Bukovčan: Hľadanie v oblakoch (1961)

Od narodenia dramatika a scenáristu Ivana Bukovčana uplynulo 100 rokov. Vyštudoval právo na Slovenskej univerzite v Bratislave. Začínal ako filmový kritik a publicista, v povojnovom období ako reportér precestoval Európu. V roku 1948 sa zamestnal ako dramaturg v Československom štátnom filme v Bratislave. Na Kolibe pracoval až do svojej smrti v roku 1975.

Väčšinu divadelných hier napísal na základe svojich filmových scenárov. Ako dramatik sa presadil dielami Prvý deň karnevalu, Sneh nad limbou a Kým kohút nezaspieva, jeden z vrcholov slovenskej drámy 20. storočia. V týchto „optimistických tragédiách" nie je tragédia človeka zavŕšením, ale predobrazom víťazstva myšlienky slobody a ľudskosti.

Ivan Bukovčan patrí k najvýznamnejším scenáristom slovenskej kinematografie. Podpísal sa pod prvý slovenský farebný film Rodná zem (1953). S režisérom Stanislavom Barabášom vytvoril filmy s protivojnovým posolstvom Pieseň o sivom holubovi (1961) a Zvony pre bosých (1965). K divácky najúspešnejším patrila jeho tatranská trilógia Medená veža (1970), Orlie pierko (1971) a Stratená dolina (1976).

Keď v roku 1961 napísal divadelnú hru Hľadanie v oblakoch, kritika vyzdvihla jej satirické prvky. V príbehu sa dobová realita odráža v živote ľudí, ktorí sú vystavení extrémnej situácii. V tom istom roku komédiu adaptoval aj pre rozhlas. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú: Dušan Králik, František Laca, Magita Žemľová, Emília Dobešová, Jaroslav Veškrna, Jozef Dóczy, Michal Kožuch, František Kabrhel, Oľga Hudecová, Magda Paveleková.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Mohamed Nohassi, unsplash.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame