Z poviedkovej tvorby Vincenta Šikulu

Z poviedkovej tvorby Vincenta Šikulu

Spisovateľ Vincent Šikula by sa 19. októbra dožil 85 rokov. Patril k literátom, ktorí sú úzko spätí so svojím rodným krajom. Narodil sa v Dubovej pri Modre, vo vinohradníckom kraji. Domov, detstvo a mladosť boli jeho najväčším zdrojom inšpirácie. Sám to rád zdôrazňoval:

Áno, mojou hlavnou témou je téma domova. Vlastne stále píšem o domove. Niekomu by sa mohlo zdať, že mi táto jediná téma zväzuje ruky, no ja tvrdím, že je to opačne."

Vincent Šikula vyštudoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave lesný roh. Počas štúdia pôsobil ako organista v Ivanke pri Dunaji. Po skončení vojenčiny učil v Ľudovej škole umenia v Modre. Istý čas bol redaktorom literárneho časopisu Romboid, potom pracoval ako dramaturg Slovenskej filmovej tvorby, neskôr pôsobil vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. V rokoch 1997 - 1999 bol predsedom Spolku slovenských spisovateľov. Zomrel v Modre 16. júna 2001.

Tvorbu Vincenta Šikulu si predstavíme poviedkami Babička a U kováča (1989, číta Peter Rúfus). A upútavkou nech sú tieto slová literárneho kritika Alexandra Halvoníka:

Citovosť, hudobnosť, farebnosť a zmysel pre poetický detail dodávajú Šikulovým prózam lyrické zafarbenie. V poviedkovej a novelistickej tvorbe Šikula vypracoval svoj rozprávačský štýl do perfekcionizmu, ktorého charakteristickými črtami sú významová skratka, láskavý humor a skvelý dialóg. Jeho kratšie prózy tematicky siahajú do rozličných oblastí, ale ich základom je človek, ktorý si neustále overuje svoj vzťah k iným ľuďom."

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: P. Funtál, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame