Pásmo o autorke Maťka a Kubka Marianne Grznárovej

Pásmo o autorke Maťka a Kubka Marianne Grznárovej

Spisovateľka Marianna Grznárová, autorka slovenského detského „bestselleru" Maťko a Kubko, oslavuje okrúhle životné jubileum. Narodila sa 1. decembra 1941 v Rudne nad Hronom. Po štúdiu na pedagogickej fakulte v Nitre pôsobila ako učiteľka na viacerých školách. Pracovala ako pražská spravodajkyňa denníka Ľud, neskôr ako dramaturgička Hlavnej redakcie pre deti a mládež v Československej televízii v Bratislave.

Prvé diela začala publikovať v časopise Mladá tvorba. Knižne debutovala v roku 1966 zbierkou básní Vstupujte bosí. Neskôr sa presadila prozaickou tvorbou pre deti, čo súviselo s jej profesiou scenáristky. Po úspechu animovaného televízneho seriálu Pásli ovce valasi (1973) podľa neho napísala knižku Maťko a Kubko (1977), ktorá dodnes patrí k najpredávanejším detským titulom na Slovensku. Nasledovali ďalšie knižky autorských rozprávok Bosá jabloň (1980), O netopierovi, ktorý nechcel spávať (1981) a Dvaja na ceste (2002). Všetky tieto rozprávky spája svojrázny humor a fantázia, strohý, ale čítavý štýl a výstižná charakteristika človeka aj s jeho negatívnymi stránkami.

Viac sa o spisovateľke dozviete v umelecko-dokumentárnom pásme Vzbúrené ticho Marianny Grznárovej. V roku 2000 autorsky pripravil Ján Zaťko. Účinkujú: Monika Pastuchová, Ladislav Hyža, Marianna Grznárová, Ján Zaťko. Majstrom zvuku bol Ivan Kostolný.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame