Pred 100 rokmi sa narodila Elena Čepčeková

Pred 100 rokmi sa narodila Elena Čepčeková

V januári si pripomíname 100. výročie narodenia spisovateľky Eleny Čepčekovej, významnej predstaviteľky literatúry pre deti a mládež. Ako v roku 2000 informovalo vydavateľstvo Mladé letá, knihy Eleny Čepčekovej vyšli v súhrnnom náklade takmer jeden milión výtlačkov. V jej tvorbe dominovali témy zo súčasného života na dedine a v meste, z prostredia rodiny, školy a internátu.

Po prvých básnických zbierkach pre deti nasledovali rozprávkové knihy Meduška, Meduška a jej kamaráti, Tutulaj a Vrtichvost a iné. Vydala romány pre mládež Dievča z majera, Mýlka neplatí, Monika a Nezabudni, Monika. Venovala sa tiež televíznej tvorbe, spolupracovala s rozhlasom, písala bábkové hry.

V roku 1978 napísala pre rozhlas rozprávkovú hru Striebornica. Je to príbeh o jazere. Na Uhrovskom hrade vládne zlý gróf Mikuláš. V údolí už dlhší čas padá strieborná rosa. Ľudia ju zbierajú a majú z nej úžitok. Gróf im to zakáže a prinúti ich striebornou rosou plniť jazero pre jeho pyšnú dcéru Rosanu...

V réžii Rie Páldiovej účinkujú: Ladislav Chudík, Ivan Rajniak, Zuzana Cigánová, Július Pántik, Ľubo Roman, Samuel Adamčík, Eva Večerová, Soňa Ulická, Jozef Adamovič, Juraj Sarvaš, Eva Kvietiková, Kamila Magálová, Tatiana Hrivnáková, Vladimír Durdík. Scénická hudba: Igor Bázlik. Majster zvuku: Peter Štolc.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame