Jozef Horák: Gajdoš z Hudcovho vrchu (1976)

Jozef Horák: Gajdoš z Hudcovho vrchu (1976)

Pripomíname si 115. výročie narodenia spisovateľa Jozefa Horáka. Jeho tvorbu silno ovplyvnil záujem o minulosť rodného štiavnického kraja. Napísal viacero prozaických diel pre deti a mládež, zozbieral a spracoval známe povesti ako Sitniansky vatrár, Sitnianska biela skala, Sebechlebskí hudci. Prezentoval sa aj v oblasti dramatického umenia filmovým scenárom Hviezdy nad šachtami, rozhlasovou hrou na motívy vlastnej povesti Lendacký zvon a divadelnou historickou hrou Súľovský sokoliar.

Aj pri písaní próz Hudcov vrch a Hudec Valent sa Jozef Horák inšpiroval regionálnymi povesťami. Tieto príbehy rozprávajú o magickej sile ľudového umenia. Valent bol široko ďaleko známy hudec. Pri jeho gajdovaní museli sa ľudia aj proti svojej vôli smiať a tancovať.

Povesť Jozefa Horáka Gajdoš z Hudcovho vrchu pre rozhlas v roku 1976 zdramatizoval Július Farkaš. V réžii Imricha Jenču účinkujú: Imrich Jenča, Jozef Kroner, Dušan Tarageľ, Hilda Michalíková, Marián Gallo, Ivan Letko, Vlado Müller, Vladimír Kostovič, Peter Debnár, Branislav Koreň, Jozef Cút, Július Paluš. Majstri zvuku: Peter Štolc a Dušan Koma.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame