Ivan Stodola: Marína Havranová

Ivan Stodola: Marína Havranová

Pred 45 rokmi zomrel slovenský dramatik a lekár Ivan Stodola. Patril medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej drámy medzivojnového obdobia. Ako kmeňový autor Slovenského národného divadla vytvoril v jeho začiatkoch základ našej profesionálnej dramatickej tvorby a divadelníctva. Na znepokojujúce spoločenské javy reagoval iróniou a satirou (Čaj u pána senátora, Jožko Púčik a jeho kariéra), ale písal aj tragédie a historické hry; dráma Kráľ Svätopluk sa stala podkladom pre rovnomennú operu Eugena Suchoňa.

V roku 2018 Karol Horváth adaptoval pre rozhlas Stodolovu divadelnú hru Marína Havranová. Príbeh mladej odvážnej Maríny opisuje udalosti revolučných meruôsmych rokov (1848-49), kedy Slováci prvý raz vystúpili na obranu svojich práv, vyslovili svoje národné požiadavky a bojovali za ne i so zbraňou v ruke. Hra zobrazuje romantický konflikt medzi osobnou ľúbostnou drámou a spoločenskými povinnosťami, medzi láskou k blízkemu a láskou k národu.

V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú: Pavol Plevčík, Vladimír Jedľovský, Tatiana Kulíšková, Monika Potokárová, Pavol Náther, Vladimír Seman, Jozef Benedik, Ivo Bis, Richard Autner, Monika Horváthová, Eduard Vítek a Přemysl Boublík. Majster zvuku: Dušan Kozák.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame