Omyl občana Robespierra – rozhlasová hra z obdobia Francúzskej revolúcie

Omyl občana Robespierra – rozhlasová hra z obdobia Francúzskej revolúcie

Spisovateľ, scenárista a dramaturg Mojmír Groll napísal pre rozhlas množstvo zábavných pásem, kabaretov a grotesiek. Je autorom úspešných rozhlasových hier s tematikou slovenských i svetových dejín a ich osobností: Mier nie je korisť ani dar, Návrat pána ministra, Čas mágov, A slovo vzklíčilo, Majster Johann, Vigília kráľa Štefana, Eniki-beniki, Prekliatie Charlesa Baudelaira.

V roku 1999 napísal rozhlasovú hru z obdobia Francúzskej revolúcie Omyl občana Robespierra. Politik a právnik Maximilián Robespierre spočiatku bojoval za slobodu tlače a náboženstva, rovnosť všetkých občanov, ale neskôr sa stal vodcom radikálnych jakobínskych poslancov. Podieľal sa na zosadení a poprave kráľa Ľudovíta XVI. a jeho manželky Márie Antoinetty. Počas krízy roku 1793 použil vládu teroru a dal popraviť svojich protivníkov. V júni 1794 sa proti nemu spolčili konzervatívni členovia Konventu, zvrhli ho a sťali gilotínou.

V réžii Pavla Gejdoša účinkujú: Milan Bahúľ, Dagmar Bajnoková, Marián Geišberg, Roman Frátrič, Ivan Vojtek, Henrieta Mickovičová, Daniel Dangl, Peter Sklár, Ivan Laca, Ján Valentík, Jozef Šimonovič, Július Paluš, Mikuláš Bugár, Viktor Lukáč. Majstrom zvuku bol Ivan Mihál.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame