Bača Putera – príbeh o tom, ako si splniť americký sen (1974)

Bača Putera – príbeh o tom, ako si splniť americký sen (1974)

Pred 85 rokmi, 8. augusta 1937, zomrel spisovateľ, politik a evanjelický kňaz Martin Rázus, autor známych kníh pre mládež Maroško a Maroško študuje. Ako politik zohral dôležitú úlohu v roku 1932 pri Zvolenskom manifeste, keď sa ako predseda SNS stretol s Andrejom Hlinkom a spolu žiadali autonómnosť Slovenska.

V roku 1934 Rázus napísal veršovaný román Bača Putera, zidealizovaný príbeh slovenského emigranta, ktorému sa splnil jeho „americký sen". Autor sa inšpiroval skutočným príbehom Petra Barana z Bieleho Potoka pri Ružomberku. Vyučil sa za garbiara a ako tovariš vandroval po Rakúsku, Nemecku a Poľsku, až sa napokon vysťahoval do USA, kde si založil vlastnú garbiarsku firmu.

Literárna postava Adam i skutočný Peter začínajú v Amerike ako obyčajní prisťahovalci, obaja sa nakoniec stanú majiteľmi fabriky na spracúvanie krokodílích koží. Rozdielny je len ich sociálny pôvod. Aby zvýraznil schopnosti obyčajného slovenského človeka, Rázus si vybral baču, najtypickejšieho predstaviteľa starého, usadlého a nepodnikavého Slovenska.

V roku 1974 pre rozhlas zdramatizoval Michal Príbus. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú: Štefan Kvietik, Alojz Kramár, Eduard Bindas, Martin Gregor, Vlado Durdík, Ivan Rajniak, Viktor Blaho, Viera Topinková, Eva Krížiková, Pavol Mikulík. Majster zvuku Július Galát.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Ján Koštál, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame