Jozef Hollý: Geľo Sebechlebský (1966)

Jozef Hollý: Geľo Sebechlebský (1966)

Uplynulo 110 rokov od úmrtia dramatika, organizátora ochotníckeho divadla a evanjelického farára Jozefa Hollého. Dožil sa len 33 rokov. Podľahol vtedy neliečiteľnej cukrovke. Známe sú jeho tragicky ladené hry Amerikán a Černová, ale najmä ľudová veselohra Kubo a spoločenské satira Geľo Sebechlebský.

Za autorovho života hrali jeho hry len ochotníci. Profesionálne divadlá ich začali uvádzať, až keď ich jeho dcéra Elena Holéczyová a syn Martin Hollý podstatne prepracovali pre Martinské divadlo. Najviac sa hrávala komédia Geľo Sebechlebský o šibalskom študentovi, ktorý demaskuje meštiacke maniere vo svojom najbližšom okolí. Hudobný skladateľ Tibor Andrašovan podľa nej skomponoval operu Figliar Geľo a v roku 1963 vznikol tiež televízny film s Karolom Machatom.

Syn Jozefa Holého, Martin Hollý st., bol hercom a režisérom v martinskom divadle. Hral vo filmoch Havrania cesta, Námestie svätej Alžbety a v oscarovom Obchode na korze. Jeho vnuk Martin Hollý ml. bol významným filmovým režisérom, určite ste videli jeho filmy Medená veža, Signum laudis a Noční jazdci. A dcéra Jozefa Hollého, Božena Abrhámová, bola matkou českého herca Jozefa Abrháma, ktorý sa preslávil v kultovej komédii Vrchní, prchni.

V roku 1966 pripravili Martin Hollý ml. a Ján Dohňanský rozhlasovú úpravu hry Jozefa Hollého Geľo Sechlebský. V réžii Juraja Haľamu účinkujú: Bohuš Králik, Katarína Vrzalová, Silvia Letková, Jozef Kramár, Ivan Letko, Elena Petrovická, Tibor Bogdan. Zvukovú podobu realizoval Ján Backstuber.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame