Zmenka na slovo - groteska na motívy O. Henryho

Zmenka na slovo - groteska na motívy O. Henryho

Americký spisovateľ O. Henry (1862 - 1910) sa preslávil krátkymi poviedkami o obyčajných ľuďoch. Prezývali ho „americký Čechov". Na konci väčšiny poviedok (napísal ich vyše 600) dochádza k prekvapujúcemu zvratu deja a pointe. Keď písal poviedku Pôžička o sprenevere peňazí, vedel, o čom hovorí, sám totiž za spreneveru sedel päť rokov vo väzení.

Hlavný hrdina Tom Merwin sa rozhodne svoje prechodné finančné problémy riešiť nelegálnou pôžičkou, veci sa však, samozrejme, vyvinú inak. Scenárista Mojmír Groll prevzal tento motív O. Henryho poviedky a zvýraznil absurditu konania „čestného zlodeja" nielen lexikálne, ale aj ďalšími peripetiami. V rozhlasovej groteske Zmenka na slovo, ktorú v roku 2001 naštudoval režisér Pavel Gejdoš, účinkujú: Milan Bahúl, Dušan Szabó, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Soňa Ulická a Jozef Švoňavský.

V Retrorádiu (2012) si predstavíme Dušana Blaškoviča. Bol všestranná herecká osobnosť, so širokým spektrom výrazových prostriedkov, od humorných až po dramatické a tragické. Aj preto ho rozhlasoví režiséri obsadzovali do mnohých hier, literárnych pásiem, rozprávok, ale aj zábavných, kabaretných a silvestrovských nahrávok. V scénkach autorov Olivera Andrásyho, Vladimíra Nosáľa, Alojza Čobeja a Andreja Reinera spoluúčinkujú Eduard Bindas, Mária Hájková, Marián Labuda a Ľubo Roman. Moderuje Štefan Skrúcaný. 

Ak si Redakcia zábavných žánrov pozvala na koberec herca alebo herečku, nemuseli sa vôbec báť. Jediné, čo im hrozilo, bolo, že sa museli dobrovoľne priznať k vlastným názorom a záľubám, ale aj k figliarstvam a nezbednostiam. A ak sa pritom nebodaj potkli, nič to, koberec bol mäkký a hebký, stlmil pád. Autor a moderátor Marián Grebáč si v roku 2002 pozval do relácie Herci na koberci Dušana Kaprálika s dcérou Zuzkou.

Ruky hore! Nie, my vás nechceme olúpiť. Na to sú tu mnohí iní, ktorých radšej nebudeme menovať. Ruky hore sa volá scénka Berca Trnavca, ktorej aktuálnosť sa nezmenila, čo slúži ku cti autorovi, ale nám už menej alebo takmer vôbec. V réžii Milana Semíka účinkujú Marián Labuda a Stano Dančiak.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame