To najlepšie z česko-slovenského humoru: Hašek a Kukučín

To najlepšie z česko-slovenského humoru: Hašek a Kukučín

Uplynulo sto rokov od vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov - prvej Československej republiky. Toto výročie si na Rádiu Pyramída pripomenieme dvomi ukážkami českého a slovenského humoru.

Jaroslava Haška, autora Osudov dobrého vojaka Švejka, môžeme pokladať za najtypickejšieho predstaviteľa českého humoru a satiry. Prirodzene, hneď sa môžeme opýtať: a kto je takouto osobnosťou na Slovensku? Možno by tých mien bolo viac, ale určite by medzi nimi nechýbal Martin Kukučín. A práve humoristickú tvorbu týchto dvoch spisovateľov si predstavíme v špeciálnej česko-slovenskej dramaturgii.

Pásmo humorného slova Posedenie s Jaroslavom Haškom v roku 1983 pripravili autor Miloš Brnčal, redaktor Tibor Korbell a hudobná redaktorka Eva Kederová. V réžii Štefana Mandžára účinkovali: Marián Zednikovič, Peter Rúfus, Viktor Blaho, Zoro Laurinc, Dušan Kaprálik, Ján Mistrík, Ivan Vojtek, Vladimír Minarovič, Ján Valentík,

Ukážkou typického slovenského humoru je poviedka Martina Kukučína Prečo Adam Chvojka spáva už doma. Prózu pre rozhlas v roku 1989 zdramatizoval Milan Frolo. V réžii Vladimíra Ruska mladšieho účinkujú: Karol Machata, Anna Javorková, Leopold Haverl, Slávo Drozd, Oľga Zollnerová, Magda Paveleková, Igor Čillík a Gustáv Legéň.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame