Sólo pre Milana Kňažka

Sólo pre Milana Kňažka

Milan Kňažko je obdivuhodne aktívny, činorodý a všestranný človek. Ako herec v divadle Na korze, na Novej scéne a v SND stvárnil množstvo nezabudnuteľných postáv. Patrí medzi najúspešnejších divadelných, filmových a televíznych hercov nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Nesporne je výraznou umeleckou a charizmatickou osobnosťou.

Do našich novodobých dejín sa zapísal aj ako verejný a politický činiteľ. Bol spoluzakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu a tribúnom Nežnej revolúcie. Moderoval zhromaždenia protestujúcich občanov v Bratislave. Jeho vtedajší slogan „utvorte koridor" po revolúcii zľudovel.

Ako nekonvenčný politik bol ministrom zahraničných vecí, podpredsedom vlády, ministrom kultúry i poradcom prezidenta. A pritom je to človek, ktorý miluje život vo všetkých jeho podobách a užíva si ho. Kde sa v tom človeku berie toľká energia? Reláciu Sólo pre Milana Kňažka (2009) pripravili autor Emil Benčík, redaktorka Tamara Chlebová a moderátor Marián Grebáč.

Mimoriadnu, doslova predrevolučnú pozornosť divákov a kritiky vyvolala prelomová inscenácia Radošinského naivného divadla Vygumuj a napíš (premiéra 21. septembra 1989). Rozhlasová adaptácia divadelnej hry Stanislava Štepku nesie podnázov Správa z pamäti hudobného skladateľa.

Tým skladateľom je originálny hudobník Ján Melkovič, ktorý v postave Jána Petroviča imituje a paroduje sám seba. Sekunduje mu Stanislav Štepka ako lekár a Zuzana Maurery ako matka. Je to trochu smutná komédia o našom živote plnom schizofrénie, letargie a ľudskej hlúposti. Nebol by to Stanislav Štepka, keby neponúkol aj riešenie a nedal nám šancu. Tá je už zakódovaná v názve: Vygumuj a napíš.

Vygumuj to, čo je v živote zlé a napíš to znovu a správne. Akoby Štepka tušil, že Nežná revolúcia je už na obzore a tá radikálne zmení politickú a spoločenskú situáciu. Hru naštudovala a nahrala s hercami Radošinského naivného divadla rozhlasová režisérka Táňa Tadlánková v roku 1998. Hudbu k piesňam skomponoval Ján Melkovič, ktorého životný osud inšpiroval vznik tejto hry.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Marko Erd, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame