Stretnutie nad partitúrou - Requiem Juraja Beneša

Stretnutie nad partitúrou - Requiem Juraja Beneša

Pri príležitosti marcovej spomienky na skladateľa Juraja Beneša (narodil sa 2.3.1940 a zomrel 11.9.2004) na Rádiu Pyramída odvysielame reláciu z cyklu Stretnutie nad partitúrou. O skladbe Requiem - pre sóla, miešaný zbor a orchester na latinské fragmenty a texty slovenských básnikov sa so skladateľom rozprávala redaktorka Melánia Puškášová

Dielo má sedem častí a vzniklo pri príležitosti smrti Alexandra Moyzesa v roku 1986. Autor spojil tradičný latinský text so slovenskou poéziou (Hviezdoslav, Kráľ, Krasko, Hollý). Premiéra Requiem bola uvedená až po deviatich rokoch na festivale Melos - Étos (1995) a o rok neskôr vzniklo v rozhlase Stretnutie nad partitúrou. Zvukovú podobu dali relácii Dušan Buchel a Anna Gajdošová.

Na zázname z festivalu Melos - Étos ´95  účinkujú František Ďuriač (bas), Marta Beňačková (mezzosoprán), Iveta Matyášová (soprán), Igor Pasek (tenor), Brnenský filharmonický zbor a Štátna filharmónia Brno pod taktovkou Richarda Bernasa.

Dlhodobý cyklus Hudobné kolokvium sa venoval okrem iného osobnostiach slovenskej muzikológie. V relácii O tajomstvách muzikológie so slovenskými muzikológmi bol hosťom Oskár Elschek. Ako odborník vo viacerých odboroch (muzikológia, etnomuzikológia, organológia) je uznávaný aj v medzinárodnom kontexte. Autorka scenára a moderátorka Lýdia Dohnalová nás zavedie do osobitého sveta hudobných špecializácií, ktorým sa Oskár Elschek venoval po celý život. Zvuková spolupráca Marta Pelikánová. Premiéra odznela 13.5.2007.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: Pavel Kastl, Hudobné centrum]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame