Hudba jari - Večné princípy znovuzrodenia v hudbe

Hudba jari - Večné princípy znovuzrodenia v hudbe

Vo svojom ďalšom hudobnom vydaní Rádio Pyramída zakotví v jarných vodách klasickej hudby. Na začiatku apríla bude celkom vhodné pripomenúť si niektoré hudobno-slovné relácie zamerané na „jarné" skladby, lebo Jar je jedným z najkrajších inšpiračných zdrojov.

Pred pár rokmi sme vysielali cyklus Priestor pre hudbu, ktorý skúmal hudobné dielo v systematike hudobnej literatúry z hľadiska doby či záujmu poslucháča. Autorka Melánia Puškášová vám hudobnými ukážkami pripomenie "večné princípy znovuzrodenia" v hudbe prostredníctvom jarnej koncertnej hudby troch storočí.

V relácii preto zaznejú skladby s príznačnými názvami: La primavera, Zrodenie Venuše, Ročné doby - Jar, Jarná sonáta F dur, Posledná jar, Jar lásky, Jarný sen, Appalačská jar, Jarná symfónia, Jarný vietor, Jarnej zemi, Jarná sonáta pre organ, Jarná pieseň pre trúbku. Redakčne pripravil Tomáš Boroš, zvuková spolupráca Marta Pelikánová. Premiéru sme uviedli v apríli 2014.

V ďalšom bloku sa zameriame na tematiku súvisiacu s jarnými hudobnými festivalmi na Slovensku. Medzi najpozoruhodnejšie akcie tohto druhu patrí Stredoeurópsky festival koncertného umenia. Jeho výlučnosť zabezpečoval štatút, ktorý oprávňoval medzinárodnú porotu udeliť Cenu hudobnej kritiky za najvýraznejší interpretačný výkon mladým koncertným umelcom z celej Európy.

V súčasnosti je tento festival známy ako Allegretto Žilina. Tohto roku sa uskutoční už 28. ročník (16.4 - 21.4). Prehliadka zo žilinského Domu umenia Fatra má za sebou úctyhodnú koncertnú históriu, ktorú Slovenský rozhlas zachytil prostredníctvom množstva nahrávok z koncertov vynikajúcich interpretov, víťazov prestížnych interpretačných súťaží.

Zo záznamu spred desiatich rokov (24.4.2008) si vypočujeme vynikajúceho gitaristu. Chorvát s kosovsko-albánskymi koreňmi Petrit Çeku študoval na Konzervatóriu Peabody v Baltimore v USA. Porote a žilinskému publiku sa predstavil v najslávnejšom koncerte Joaquína Rodriga Concierto de Aranjuez pre gitaru a orchester. Českú komornú filharmóniu dirigoval Daniele Giorgi. Ako koncertný prídavok Petrit Çeku zahral Albénizovu skladbu Malaguena.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame