Zabudnutý nezabudnuteľný hlas - Ctibor Filčík

Zabudnutý nezabudnuteľný hlas - Ctibor Filčík

V roku 1920, teda presne pred sto rokmi, otvorilo svoje brány Slovenské národné divadlo. A 100 rokov by spolu s ním oslávili umelci, úzko spätí s týmto javiskom: dramatik a teoretik Peter Karvaš, scénograf Ladislav Vychodil, zakladateľská osobnosť slovenskej baletnej pedagogiky Eva Jaczová, herec a jeden zo zakladateľov slovenského recitačného umenia Viliam Záborský... a tiež herec Ctibor Filčík, ktorého 100. výročie narodenia si pripomenieme 15. augusta.

Narodil sa v Dolných Plachtinciach ako Štefan Kvietik, Július Pántik (Stredné Plachtince) a Milan Kňažko (Horné Plachtince). Z ochotníckeho javiska sa v krátkom čase prepracoval až na dosky Slovenského národného divadla. Napriek tomu sa o ňom traduje, že nikdy nebol úplne spokojný so svojím výkonom. Patril medzi najvýraznejších slovenských povojnových hercov.

Dokázal sa ponoriť do vnútorných motivácií postáv, vedel presvedčivo zviditeľniť ich zápas medzi pudovou tendenciou a spoločenskou konvenciou. Filčík si vždy vyžiadal scenár vopred a o zmluve bol ochotný diskutovať až vtedy, keď uznal ponúkanú úlohu za zaujímavú. O svojej profesii povedal:

Herec má mať vypestovanú viacplošnú pozornosť - ovládať text, dodržiavať aranžmán, vnímať partera, vnímať reakcie publika. Áno, byť artistom, ktorý ide po povraze, na rukách krúti kolieska, na nose má paličku a usmieva sa."

Mirjana Šišoláková nazvala pásmo o tvorivom zápase Ctibora Filčíka Zabudnutý nezabudnuteľný hlas (2006). V réžii Viktora Lukáča účinkujú: Helena Geregová, Boris Farkaš, Zuzana Hlavenková-Bakošová, Mária Kráľovičová, Elena Ťapajová, Magda Vášáryová, Anna Klimová, Marta Kamasová, Štefan Kvietik, Martin Huba, Ernest Filčík a Vido Horňák.

                                              ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť reláciu Autor na dnes - Vavrinec Benedikt z Nedožier (2017) a fíčer Emila Benčíka o obetiach Vysokých Tatier a práci Horskej záchrannej služby Cintorín pod limbami (1993).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Ivan Dubovský, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame