Sólo pre Milana Kňažka

Sólo pre Milana Kňažka

Herec a politik Milan Kňažko oslávi 28. augusta svoje 75. narodeniny. Emil Benčík pripravil reláciu Sólo pre Milana Kňažka koncom roku 2007. Od toho dátumu Kňažko ešte pôsobil v politike a to až do roku 2014. V tom čase kandidoval za prezidenta Slovenskej republiky aj za primátora Bratislavy. V roku 2018 si na Francúzskom inštitúte v Bratislave prevzal Cenu Imra Weinera-Kráľa. Cena je určená osobnostiam, ktoré prispeli k rozvoju francúzsko-slovenskej kultúrnej spolupráce.

V úvode podujatia veľvyslanec Francúzska na Slovensku, Christophe Léonzi, pod ktorého záštitou sa podujatie konalo, povedal:

Osobnosť, ktorú si dnes večer uctíme cenou Imra Weinera-Kráľa, je pokračovateľom tých hodnôt, ktoré zastával Imro Weiner-Kráľ. Je to jeden z tých umelcov, ktorí bojovali za slobodnú a demokratickú Európu. Milan Kňažko je veľký Slovák, robí česť vašej krajine a je to plodný umelec. To, čo má za sebou, je produkcia hodná jeho mena. Je to tiež hrdina z roku 1989. Ako člen koordinačného výboru VPN v Bratislave sa angažoval proti totalitnému režimu a za slobodné Slovensko. Z hľadiska symboliky sa teda tešíme, že sto rokov po vzniku Československa, päťdesiat rokov po Pražskej jari, skoro tridsať rokov po Nežnej revolúcii a 25 rokov od vzniku samostatnej Slovenskej republiky odovzdáme cenu význačnému bojovníkovi a vyznávačovi hodnôt slobody a demokracie."

                                                 ---------

V publicistickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť relácie Vec verejná (2012), Ľudia, fakty, udalosti - Kveta Dašková (2003) o spisovateľke pre deti a mládež a Podobizne: Koloman Banšel (1999) o básnikovi, kňazovi a priateľovi Hviezdoslava.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame