Pálenica Borisa Filana s Jurajom Kukurom

Pálenica Borisa Filana s Jurajom Kukurom

Herec Juraj Kukura oslavuje 75 rokov. Mal len 19 rokov, keď si zahral vo filmovom spracovaní románu Margity Figuli Tri gaštanové kone (1966). Odvtedy účinkoval v 30 celovečerných filmoch, 130 televíznych filmoch a inscenáciách a v 37 televíznych seriáloch. V roku 1984 bol nútený emigrovať do Nemecka, pretože ho počas nakrúcania v zahraničí odsúdili na 3.5 roka za opustenie republiky a zabavili mu majetok. Vtedy sa rozhodoval, či bude hercom alebo taxikárom. Napokon sa presadil vo veľkých divadelných domoch nielen v Nemecku, ale aj v Rakúsku a Švajčiarsku.

Po Nežnej revolúcii sa vrátil na Slovensko a zahral si napríklad vo filme Juraja Jakubiska Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý. Od roku 2002 pôsobí ako riaditeľ bratislavského Divadla Aréna. V roku 2017 prevzal patronát nad 770. výročím prvej písomnej zmienky o Prešove, v ktorom sa narodil. O návrate do svojho rodného mesta nakrútil aj film Fragmenty z malomesta.

Je laureátom viacerých ocenení: Krištáľové krídlo, Igric, DOSKY. Za najväčšie šťastie v súkromnom živote považuje to, že stretol svoju manželku Táňu. Ich syn Filip je dnes profesorom na Oxforde, kde aj žije so svojou rodinou. Nestarnúci bonviván Juraj Kukura žije striedavo v Bratislave, Hamburgu a Prahe. V roku 2016 bol hosťom v relácii Borisa Filana Pálenica.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Pavel Neubauer, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame