Posledný habán - pásmo o keramikárovi Ignácovi Bizmayerovi

Posledný habán - pásmo o keramikárovi Ignácovi Bizmayerovi

Pripomíname si 100 rokov od narodenia Ignáca Bizmayera, vrcholného predstaviteľa slovenskej keramickej figurálnej tvorby. Už za života stal legendou. Jeho hlinené výrobky patria medzi zberateľské rarity. Jeho tvorba je oslavou bohatých tradícií, práce, zvykov a obradov Slovenska. Je vyjadrením lásky k rodnej zemi a príspevkom k zviditeľneniu slovenskej výtvarnej kultúry v zahraničí.

Ignác Bizmayer sa narodil v roku 1922 v Košolnej pri Trnave v rodine habánskeho pôvodu (nemeckí novokrstenci usadení na Slovensku). Do tajov habánskej fajansy ho zasvätil moravský keramikár Heřman Lansfeld. Ignác Bizmayer žil a tvoril v Modre, kde pôsobil ako majster v Slovenskej ľudovej majolike a je tu po ňom pomenovaná galéria. Keď v roku 2019 zomrel, mal úctyhodných 97 rokov.

Na otázku novinárov, koľko diel vytvoril, odpovedal:

To sa nedá zrátať. Patríme k najchudobnejším národom Európy, ale sme najbohatší v pestrosti ľudových umeleckých prejavov. Máme nádherné, bohaté kroje, výšivky, folklór. Stále je z čoho čerpať. Preto dodnes robím, čo mi sily stačia, pretože sa môže stať, že o pár rokov už nikto nebude vedieť, aké bohatstvo sme tu mali. Vo svojich figúrkach vidím celý život, pripomínajú mi rôzne zážitky a to sa nedá zaplatiť."

V roku 2002, keď oslavoval majster Bizmayer osemdesiatku, navštívil ho v jeho ateliéri spisovateľ a novinár Ján Čomaj s rozhlasovým mikrofónom. A tak vzniklo rozhlasové pásmo s príznačným názvom Posledný habán. Okrem Ignáca Bizmayera a jeho hostí v relácii účinkujú Darina Vašíčková a Ján Valentík.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Magda Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame