Vitajte v štúdiu - rozhovor s legendárnym boxerom Jánom Zacharom (1973)

Vitajte v štúdiu - rozhovor s legendárnym boxerom Jánom Zacharom (1973)

Legendárny slovenský boxer Ján Zachara oslavuje 95 rokov. Na olympijských hrách v Helsinkách (1952) ho vo finále čakal silný Talian Sergio Caprari. Tréner Július Torma zvolil zaujímavú taktiku: Tri-štyrikrát ho udrieš a utečieš.

Ján Zachara po rokoch spomínal:

Táto taktika pokračovala aj po olympiáde, keďže som silným úderom nedisponoval. Hoci som sa snažil ruky posilniť, výnimočne silný úder mi to neprinieslo. Keďže som výhodu silného úderu nemal, zápasy som sa snažil vyhrávať najmä prácou nôh a celého tela. Musel som tvrdo pracovať na svojej kondícii a pohybovej kultúre, aby som sa v zápase vedel dobre uhýbať. V ringu mi pomohla aj moja záľuba v tancovaní. Rád som chodil na muziky, na sedliacke zábavy, kde sa hrával valčík, polka či tango."

Malý veľký muž slovenského boxu Ján Zachara vybojoval v Helsinkách zlatú olympijskú medailu. Štartoval aj na olympiáde v Melbourne, kde sa prebojoval do štvrťfinále. Športovú kariéru ukončil v roku 1960 ako štvornásobný majster ČSR, zo 430 oficiálnych zápasov vyhral 365.

V roku 1973 bol Ján Zachara hosťom v relácii Vitajte v štúdiu. Moderátorke Jele Lukešovej okrem iného povedal, že boxer môže prehrať aj s rozhodcami.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame