Fokus: Pavol Barabáš - dobrodruh, filmár

Fokus: Pavol Barabáš - dobrodruh, filmár

Režisér a cestovateľ Pavol Barabáš vo svojich dokumentoch zachytáva výpravy do tých najodľahlejších a najextrémenejších oblastí sveta. Vydal sa do pralesov Novej Guiney, kde našiel civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej; nafilmoval prvý prechod Ellsworthovho pohoria v Antarktíde; objavil niekoľko jaskýň v stolových horách Venezuely.

Verný zostal domácemu prostrediu, ktoré ho formovalo. Svoj obdivný vzťah k Vysokým Tatrám vyjadril vo filmoch: Sloboda pod nákladom, Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase, Vábenie výšok, Premeny Tatier, seriál šiestich filmov Príbehy tatranských štítov, Stopy na hrebeni.

Filmy Pavla Barabáša, ktoré videli diváci od Japonska až po Argentínu, získali už vyše 300 ocenení po celom svete. On si najviac váži tie národné: Slnko v sieti, Krištáľové krídlo, OTO, Igric. O cestovaní hovorí múdro a zaujímavo:

Ja v podstate nerád cestujem. Keď sa už vyberiem na nejakú cestu, je to výprava s ruksakom na chrbte. Chcem spoznávať krajinu a ľudí po vlastných. Treba si uvedomiť význam každého nášho putovania. S pokorou a skromne prichádzam k často veľmi jednoducho žijúcim ľuďom. Musím sa snažiť dať im najavo, že si vážim, ako v danom prostredí dokážu existovať. Som vďačný za ich skromný pokrm. Nehľadám tam veci z našej civilizácie, bez ktorých si už väčšina z nás nevie predstaviť svoj život. Lebo načo potom cestovať.

Dnešný človek chce rýchle zážitky. Najlepšie hneď a bez námahy. Aby si ich mohol okamžite zavesiť na sociálne siete. Akoby necestoval pre seba, ale kvôli lajkom. Kedysi sme o ceste dlho snívali. Hľadali sme dostupné knihy, mapy, internet ešte nebol. Dnes je všetko ďaleko jednoduchšie a o to snenie sme akosi prišli. Konfrontácia s realitou je v instagramovej dobe už iná ako kedysi. Ale stále sa dajú objavovať miesta na Zemi, o ktorých na internete nie sú žiadne informácie. A to ma baví. Láka ma neznámo. A hlavne zážitky po ceste do neznáma. S dobrými kamarátmi, s ktorými by som išiel aj na kraj sveta. Sám by som cestovať nevedel."

Mariana Jaremková pripravila v roku 2016 v cykle Fokus reláciu s veľavravným názvom Pavol Barabáš - dobrodruh, filmár.

[text: Marián Grebáč, foto: Jakub Kotian, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame