František Švantner: Malka (1966)

František Švantner: Malka (1966)

V januári si pripomíname 110. výročie narodenia spisovateľa Františka Švantnera, najvýraznejšieho predstaviteľa lyrizovanej prózy. Jeho najznámejším románom je Nevesta hôľ (1946), baladický príbeh, v ktorom sa realita prelína s fantazijným svetom. Popredné dielo slovenského naturizmu oslavuje nespútanosť mladosti a živelnosť horskej prírody.

Takto charakterizuje Švantnera literárna kritika:

„Výnimočné miesto si zasluhuje pre svoju zvláštnu autorskú reč, pre osobitú poetiku, na ktorej sa výrazne podieľajú výrazové kategórie ako lyrickosť, snovosť, tajomnosť, magickosť, neurčitosť, strašidelnosť."

Z nášho archívu sme vybrali dramatizáciu Švantnerovej debutovej novely Malka. Rozprávačom príbehu je valach, ktorý sa vyznáva zo svojej túžby ku krčmárovej slúžke Malke. Chce sa s ňou oženiť, ale dievčina je príliš plachá, o svadbe sa potrebuje poradiť s bratom. Situáciu skomplikuje príchod neznámeho muža Šajbana, v ktorom rozprávač vytuší svojho soka...

Rozhlasovú adaptáciu novely v roku 1966 autorsky pripravil Ondrej Laciak. V réžii Tibora Rakovského účinkujú: Gustáv Valach, Zdena Grúberová, Alojz Kramár, Eva Krížiková, Jozef Sodoma, Terézia Kronerová, Vilma Jamnická a Leopold Haverl. Majsterka zvuku: Zuzana Kubíková. Scénická hudba: Tibor Andrašovan.

[text: Marián Grebáč, foto: RTVS]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame