Ľuba Pavlovičová-Baková: Hoj, vienok, hoj, zeľení, brľiengoví...

Ľuba Pavlovičová-Baková: Hoj, vienok, hoj, zeľení, brľiengoví...

Na úvod dvojhodinovky, venovanej folklóru a popu, sme vybrali nahrávky Ľuby Pavlovičovej-Bakovej z rokov 1948-55, na ktorých spieva so skupinami Živeny, Lúčnica a ĽUT so sprievodom ľudovej hudby Eugena Farkaša.

Ľuba Pavlovičová-Baková sa narodila v Turčianskej Štiavničke 1924 - teda dva roky pred začiatkom rozhlasového vysielania na Slovensku. Študovala hudobnú vedu a francúzštinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Stala sa zakladateľkou spevácko-tanečnej skupiny pri Živene. Významným vystúpením bolo prvé nacvičenie Roku na dedine od Karola L. Zachara. Ľuba Pavlovičová-Baková tu viedla zbory, ale aj sama spievala jánske piesne a trávnice.

Zo skupiny Živeny sa ešte v roku 1948 zrodil súbor Lúčnica, ktorého názov vymyslela práve Ľuba Pavlovičová-Baková. V roku 1951 začala spolupracovať s bratislavským rozhlasom a spolupracovala na výskumoch autentického folklóru, ktoré viedol Pavol Tonkovič. Pripravovala relácie Obrázky z dedín, Dedina hrá a spieva, Spevy domova a Zem spieva. Keď sa v roku 1955 stal Pavol Tonkovič umeleckým vedúcim súboru ĽUT, Ľuba Pavlovičová-Baková sa stala vedúcou speváckej skupiny.

V roku 1967 pripravila rozhlasové pásmo o svadbe v Horných Plachtinciach Hoj, vienok, hoj, zeľení, brľiengoví... Okrem folklórnej skupiny tu účinkujú aj dvaja profesionálni herci, tunajší rodáci - Július Pántik z Horných Plachtiniec a Štefan Kvietik z Dolných Plachtiniec. Plachtinčania zo všetkých troch obcí mávali vraj od pradávna spoločné tanečné zábavy.

V máji nás vo veku 88 rokov navždy opustil textár, prekladateľ a libretista Tibor Grünner. Bol autorom viac ako 300 textov populárnych piesní. K najznámejším patria Až bude pokosená tráva (Eva Kostolányiová), Mať tak znovu 22 (Ivan Krajíček), Si môj (Eva Sepešiová), Máš tucet chýb (Dušan Grúň), Namaľuj mi dúhu (Gabriela Hermelyová), Zem pamätá (Karol Duchoň). Získal ocenenia na festivaloch Bratislavská lýra a Detvianska zlatá ruža. Venoval sa aj ľudovej a dychovej hudbe. Keď mal sedemdesiat rokov, pripravil s ním Ali Brezovský reláciu Až bude pokosená tráva (2006).

Záver bloku vyplnia pesničky Evy Kostolányiovej z rokov 1969-73, ktoré neboli nikdy publikované na gramofónových platniach a prvý raz vyšli až na cédečku, ktoré v roku 2002 zostavil náš redaktor Martin Jurčo.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame