Ivan Mačák: Hudobné nástroje

Ivan Mačák: Hudobné nástroje

Etnomuzikológ a organológ Ivan Mačák zomrel 2. septembra 2016 vo veku 81 rokov a my si ho pripomenieme zostrihom z päťdielneho cyklu Hudobné nástroje, ktorý pripravil v roku 1982 s využitím nahrávok autentického folklóru zo súťaže Prix de musique folklorique de Radio Bratislava.

Ivan Mačák sa narodil 26. augusta 1935 v Gbelciach. Štúdium hudobnej vedy na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave absolvoval diplomovou prácou Štúdie k hudobnofolkloristickej monografii Turzovky. Od roku 1965 do roku 2002 pôsobil ako kustód pre hudobné nástroje Hudobného múzea Slovenského národného múzea a v rokoch 1991-1994 bol aj riaditeľom tejto inštitúcie. Prednášal etnomuzikológiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Pozornosť Ivana Mačáka sa sústreďovala na historické a ľudové hudobné nástroje. V roku 1983 založil v letohrádku Dardanely v Markušovciach expozíciu starých klávesových nástrojov. V Dolnej Krupej vybudoval jeden z najväčších depozitárov hudobných nástrojov v strednej Európe, do ktorého väčšinu artefaktov sám získal. V rokoch 1975-1985 ich predstavil verejnosti v expozícii Slovenského národného múzea a v rokoch 1995-1997 na pamätnej výstave Dedičstvo hudobných nástrojov v bašte Luginsland na Bratislavskom hrade. V rokoch 1977-1986 bol gestorom súťaže výrobcov ľudových hudobných nástrojov O cenu Ladislava Lenga, ktorá sa každý rok konala v rámci Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. V roku 2004 mu Americká spoločnosť pre hudobné nástroje udelila prestížnu cenu Curta Sachsa.

S menom Aliho Brezovského sa v našom vysielaní často stretávame. Je to prirodzené - veď hudobný skladateľ, dramaturg, autor populárnych piesní a filmovej hudby Ali Brezovský pôsobil v Slovenskom rozhlase celých 31 rokov. Preto sme ho doteraz väčšinou spomínali ako redaktora, autora či spoluautora relácií - ale málo sme hovorili o ňom. No v rozhlasovom archíve je aj jedna relácia z cyklu Rozhovory s pesničkou, pri ktorej si sadol pred redaktorský mikrofón jeho kolega Jozef Brisuda a Ali Brezovský sa posadil pred mikrofón určený pre hosťa. Bolo to v roku 2000, keď oslavoval Ali Brezovský okrúhle životné jubileum.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame