Z môjho domova - slávnostný koncert OĽUN (1986)

Z môjho domova - slávnostný koncert OĽUN (1986)

V roku 1976 sa v Redakcii ľudovej hudby Bratislavského rozhlasu zrodila myšlienka založiť Orchester ľudových nástrojov. Ondrej Demo v spolupráci s ostatnými redaktormi a externými spolupracovníkmi vypracoval koncepciu nového telesa. Písalo sa v nej:

„Cieľom je vytvoriť novokonštituované umelecké teleso Orchester ľudových nástrojov s dlhodobou koncepciou a perspektívou. Toto umelecké teleso má využívať v pestrej palete zvukových farieb bohatstvo folklórnych zdrojov z celého Slovenska v rôznych stupňoch kompozičného spracovania."

Ďalej nasledoval návrh na obsadenie umeleckého vedenia a na zloženie osemnásť až dvadsaťčlenného orchestra. Hlavnou náplňou jeho činnosti mali byť premiérové štúdiové nahrávky, obnovovanie starších úprav, verejné nahrávky rozhlasových programov a domáce i zahraničné koncertné podujatia. Cieľom bolo, aby sa orchester stal „reprezentantom folklórnych telies s medzinárodným dosahom, aby sa úsilia v súvislosti s európskou rozhlasovou súťažou Prix Bratislava mohli presadzovať aj cez nahrávky tohto telesa."

Vedenie rozhlasu 16. februára 1976 schválilo koncepciu a vytvorilo podmienky na vznik telesa s názvom Orchester ľudových nástrojov Československého rozhlasu v Bratislave. Vedením boli poverení: umelecký vedúci Ondrej Demo, dramaturg Ivan Dubecký a koncertný majster Miroslav Dudík. Organizačnú stránku zverili do rúk produkčnému Ľubomírovi Galkovi. Činnosť OĽUN-u sa začala 1. septembra 1976.

V dňoch, keď OĽUN oslavuje štyridsať rokov svojho jestvovania, ponúkame vám zostrih slávnostného koncertu Z môjho domova, ktorý sa konal vo vtedy novej budove Československého rozhlasu v Bratislave 15. októbra 1986. Orchester ľudových nástrojov mal práve desať rokov. Konferovali Helena Tancíková a Ján Valentík. Koncert pripravil redaktor Ondrej Demo, záznam zhotovili hudobný režisér František Poul a zvukový majster Hubert Geschwandtner.

V druhej časti bloku, venovaného výnimočne viac folklóru, načrieme do histórie slovenského džezu. Keď v roku 1998 pripravovala Gabriela Hermélyová reláciu Kronika populárnej hudby, zaradila do nej nahrávky dvoch džezových formácií, ktoré vznikli v Bratislave začiatkom 60. rokov: Traditional club Bratislava a Revival jazz band Bratislava.

Obidva študentské orchestre sa krátko po svojom vzniku prepracovali na úroveň špičkových slovenských a neskôr aj medzinárodne uznávaných orchestrov. V roku 1985 vznikol Traditional & Revival Jazz Band, ktorý nadviazal na činnosť jednej i druhej formácie.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame