Zrkadlenie - Igor Bázlik

Zrkadlenie - Igor Bázlik

Hudobný skladateľ, klavirista a dirigent Igor Bázlik sa narodil v Banskej Bystrici 5. decembra 1941 a sedemdesiatych piatych narodenín sa dožil v plnom tvorivom nasadení. Skomponoval asi šesťsto populárnych piesní, dve opery, štyri muzikály a veľké množstvo scénickej hudby k činohrám a k rozhlasovým a televíznym hrám a k filmom. Je autorom zborových skladieb, duchovnej hudby, skladieb pre deti a spracovaní ľudovej hudby pre OĽUN.

Patrí medzi mnohých skladateľov, ktorí si vyskúšali svoje schopnosti vo viacerých žánroch, ale je výnimočný žánrovou pestrosťou a produktivitou, pri ktorých sa mu darilo udržať kvalitu. Ponúkame vám zostrih relácie Zrkadlenie z roku 1999, v ktorej sa s Igorom Bázlikom rozprávala redaktorka Jana Kopsová.

Vo výbere piesní jubilujúceho skladateľa budú spievať Helena Blehárová, Marika Gombitová s Bezinkami, Sally Selingová, Jana Beláková, Eva Kostolányiová, Jezinky, Jana Kocianová, Karol Duchoň, Zora Kolínska a Marcela Laiferová.

Redakcia ľudovej hudby Bratislavského rozhlasu nevenovala v minulosti pozornosť len folklóru z územia Slovenska, ale približovala poslucháčom aj piesne, hudbu a tradície Slovákov žijúcich v iných krajinách. V archíve sú nahrávky Slovákov z 57 obcí zo Srbska, Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Poľska, Francúzska, USA, Kanady i z Austrálie, v ktorých žijú Slováci. Tieto záznamy vznikli v rokoch 1968-1993 väčšinou v súvislosti s prípravou cyklu Klenotnica ľudovej hudby.

Iný charakter mala relácia Dolná zem spieva (1979), venovaná príchodu Slovákov na Dolnú zem pred 250 rokmi, ich životu, tradíciám, pestovaniu materinského jazyka v novej vlasti. Relácia mala u poslucháčov veľký úspech, preto pripravili jej autori Michal Borguľa a Ján Gerči v roku 1980 jej pokračovanie. Piesne v spracovaní Bartolomeja Urbanca spievajú Margita Skyvová-Dalmadyová, Gustáv Papp a Štefan Janči, hrá OĽUN pod vedením Miroslava Dudíka, dychovú hudbu Bratislavskej posádky diriguje Dušan Mareček.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame