Protestsong - spevom a gitarou za slobodu

Protestsong - spevom a gitarou za slobodu

Po dramatických augustových udalostiach v roku 1968 nebolo veru nikomu do spevu. Môžeme to však vnímať aj opačne - ako obdobie, kedy vznikajú zaujímavé protestsongy a mnohé hity vyznievajú cez prizmu doby úplne inak. Ukážky do špeciálneho monotematického cyklu na Rádiu Pyramída vybral hudobný redaktor Marián Minárik.

Pieseň Pavla Hammela a skupiny Prúdy Balada o smutnom Jánovi vznikla už v roku 1967, ale 25. januára 1969 ju manželia Mirka a Jiří Černý vysielali v hitparáde Houpačka, ktorú venovali smrti Jana Palacha. Pesnička sa teda bez vlastnej viny stala ideologicky neprijateľnou a zapríčinila, že album Zvoňte, zvonky sa nedočkal ďalších vydaní.

Zvonky, zvoňte z debutového albumu skupiny Prúdy je jednou z piatich pesničiek, ktoré otextoval Rudolf Skukálek. Bola vnímaná ako protestsong a onedlho sa stala hitom. Rudolf Skukálek ešte koncom augusta emigroval a potom pôsobil v mníchovskej Slobodnej Európe. Tieto okolnosti tiež prispeli k tomu, že album Zvoňte, zvonky už po roku 1969 znovu nevyšiel.

Karel Kryl povedal, že pieseň Bratříčku, zavírej vrátka napísal cestou vlakom v noci z 21. na 22. augusta, keď sa z okna cestou do Nového Jičína pozeral na tanky, ktoré mu pripomínali železné maringotky. Naposledy sa v hitparáde Houpačka vysielala v marci 1969 a to bolo aj príčinou náhleho ukončenia tohto obľúbeného programu. Jiří Černý ešte stihol presvedčiť riaditeľa Pantonu, aby narýchlo vydal Krylov debutový album. Podarilo sa to za necelý mesiac a platňa sa šírila ďalej kopírovaním na magnetofónové pásky.

V roku 1968 sa Zora Kolínska umiestnila na 8. mieste v ankete Zlatý slávik. Text piesne, ktorá je protestsongom už svojím názvom Nie, nie, nie, napísal jej manžel Milan Lasica na nápev Giorgia Morodera. Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave diriguje Ivan Horváth.

Pieseň Modlitba pro Martu bola určená do televízneho seriálu Píseň pro Rudolfa III., ale v čase vstupu vojsk ešte nebola nahratá. Preto sa už 23. augusta stretla Marta Kubišová v televíznom štúdiu s organistom Milanom Dvořákom, klaviristom Angelom Michajlovom a hráčom na bicích Karlom Černochom, aby nahrali dielo, ktoré sa stalo naliehavo aktuálne.

Hoci sa v piesni Všetky zvony sveta Jána Siváčka, Milana Lasicu a Tomáša Janovica spieva o noci, keď sa blíži strach zo všetkých strán, nie je to pieseň rezignácie. V texte je priama výzva na jednotu a odpor. Spievajú Zora Kolínska, Eva Sepešiová a RT VOX. Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave diriguje Miroslav Brož.

Pieseň Aký to hosť zložil Ľudovít Janko a otextoval Alexander Karšay. Keď sa pozornejšie započúvame do tohto protestsongu, máme pocit, že sú tu zaznamenané všetky augustové a poaugustové udalosti roku 1968. Spieva Viliam Sobolič a RT VOX, Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave diriguje Miroslav Brož.

Novinár Miroslav Dobrovodský, ktorý neskôr emigroval, písal aj texty piesní. Napríklad k Metelici ruského skladateľa Alexandra Varlamova. Nahrávka vznikla ešte v roku 1967, keď verejnosť vnímala Rusov ako slovanských bratov a osloboditeľov. Ale akoby tu už zaznela nejasná predtucha: „V metelici láska môže zahynúť." Spieva Zuzka Lonská, Bratislavské combo vedie jej manžel Zdeněk Kratochvíl. Obaja v roku 1968 emigrovali.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Vladimír Benko, TASR]

 

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame