Vianočné zvyky z Abova, dolného Zemplína a z horného Šariša

Vianočné zvyky z Abova, dolného Zemplína a z horného Šariša

Cyklus Klenotnica ľudovej hudby, ktorého redaktorom bol Ondrej Demo a od roku 1992 Samo Smetana, sa celé desaťročia vysielal len z Bratislavy. Až od roku 1994 začali pod týmto spoločným názvom zaraďovať do vysielania aj relácie Hrajteže mi, hrajte z Banskej Bystrice. Košické rozhlasové štúdio do cyklu prispieva reláciami Z repertoáru východoslovenských folklórnych kolektívov.

V roku 2010 Milan Rendoš venoval Klenotnicu adventu, hlavným vianočným sviatkom i dňom, ktoré po nich nasledujú. Poslucháčov pozval na návštevu do minulosti i súčasnosti jednej abovskej, jednej zemplínskej a jednej šarišskej obce. Pri jednej z týchto dedín ide naozaj len o minulosť, lebo Košické Hámre ležia na dne priehrady Ružín. V relácii Vianočné zvyky z Abova, dolného Zemplína a z horného Šariša rozprávajú a účinkujú pamätníčky Katarína Vaľová, Anna Drábiková, Margita Kašperová a Katarína Rybárová zo zaniknutej obce Košické Hámre, Milan Tóth a staršia generácia jasličkárov zo Slivníka a Mária Tejová s členmi folklórnej skupiny Markovec z Richvaldu.

Vo vysielaní Rádia Pyramída sa radi vraciame k cyklu historika slovenskej populárnej hudby Pavla Zelenaya a redaktora Aliho Brezovského Pesničky z pamätníka, ktorý vysielal Slovenský rozhlas od roku 1993 a spolu mal 130 častí. Vznikli tak kompletné dejiny slovenskej populárnej hudby na gramofónových platniach, ktoré sa podarilo zozbierať Pavlovi Zelenayovi. Tentoraz sme pripravili nahrávky z roku 1939. Vybrali sme ich z 20., 21. a 22. časti cyklu, ktoré mali premiéru v októbri, novembri a decembri 1994. Takáto rozlúčka so starým rokom a privítanie nového iste poteší každého, kto má rád staré slovenské tanečné piesne.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Erika Ďurčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame