Klenotnica ľudovej hudby - Svadba pod Poľanou (1969)

Klenotnica ľudovej hudby - Svadba pod Poľanou (1969)

K zimnému obdobiu patrili na Slovensku od pradávna aj svadby, ktoré sa nemohli konať v advente ani cez vianočné sviatky, preto sa potom vo fašiangoch bolo treba poponáhľať, aby sa sobáš a svadobné veselie odbavili ešte pred pôstom. Tradičná svadba trvala niekoľko dní, tvorilo ju množstvo obradov, zvykov, magických úkonov a veštieb, patrili k nej obradové jedlá, odevy, predmety a charakteristické folklórne prejavy.

Práve svadby v rôznych oblastiach Slovenska boli v popredí záujmu Ondreja Dema a ďalších tvorcov cyklu Klenotnica ľudovej hudby v jeho prvých ročníkoch. Príprava jednej relácie trvala 4 až 6 týždňov a okrem redaktora a autora sa na nej zúčastňovali hudobný režisér, slovesný režisér, zvukový majster a prenosový technik.

Skrátené verzie niektorých klenotnicových svadieb vyšli aj na gramofónových platniach. Patrí medzi ne aj Svadba pod Poľanou z roku 1969, na ktorej Ondrej Demo spolupracoval s etnomuzikológom Ladislavom Lengom. Striedajú sa tu folklórne skupiny z Detvy, Očovej, Hrochote a z Poník. Poetické slovo načítali Hilda Michalíková a Vlado Müller. Takáto „poetizácia" pásma sa v neskorších obdobiach ukázala ako nadbytočná, pretože samotný autentický folklór poskytuje popri poznávacej funkcii aj silný poetický náboj.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Pavol Ďurčo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame