Stále mladý, stále tu - Karel Vlach (1981)

Stále mladý, stále tu - Karel Vlach (1981)

Keď v roku 1969 speváčka Marcela Laiferová nahrala v Prahe svoj debutový album, lakonicky nazvaný Marcela, v histórii slovenskej populárnej hudby to bol vôbec prvý album slovenského popového interpreta. Pôvodne vyšiel v Supraphone a neskôr patril k prvým titulom novovzniknutého slovenského vydavateľstva Opus.

V rokoch 1968 - 1970 Marcela Laiferová často koncertovala a nahrávala s legendárnym Orchestrom Karla Vlacha, ktorý ju exkluzívne sprevádzal aj na slávnom albume. Zastúpená tu bola pôvodná tvorba (hit Sedem čiar, cenzúrou zakázaná skladba Daj poveľ: Páľ), ako aj rôzne cover verzie (Prázdny stôl - Yesterday od Beatles).

Český dirigent a kapelník Karel Vlach založil svoj orchester v roku 1939. Jeho vzormi boli králi swingovej éry Benny Goodman a Glenn Miller. Dlhé roky trvala jeho spolupráca s Bratislavskou lýrou. O svojej spolupráci so slovenskými spevákmi a o iných, aj nehudobných témach porozprával v roku 1981 v relácii Stále mladý, stále tu. K sedemdesiatke Karla Vlacha ju autorsky pripravil Mojmír Smékal, slovom sprevádzala Jela Lukešová.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[text: Marek Puškáš, foto: Supraphon]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame