Zrkadlenie - rozhovor s gitarovým mágom Ferom Griglákom

Zrkadlenie - rozhovor s gitarovým mágom Ferom Griglákom

Rockový hudobník a skladateľ Fero Griglák oslavuje sedemdesiatku. Po klavíri v Ľudovej škole umenia študoval gitaru na konzervatóriu. Chodil na koncerty Deža Ursinyho a jeho skupín Beatmen a Soulmen. Koncom 60. rokov založil skupinu Inside of Fire, ktorá hrala skladby Jimiho Hendrixa a Kinks.

V tomto období začal komponovať a jeho skladby zaujali Paľa Hammela. Keď sa skupina Prúdy po albumoch Zvoňte, zvonky a Pokoj vám rozpadla, v novej zostave s gitaristom Ferom Griglákom nahrala album s názvom Prúdy.

V rokoch 1971 a 1972 sa Griglák ako člen artrockovej kapely Collegium Musicum zúčastnil na nahrávaní jej dvojalbumu Konvergencie. V roku 1973 založil legendárnu jazzrockovú skupinu Fermata. Griglák je autorom väčšiny skladieb, ktoré táto kapela vydala na svojich dvanástich albumoch.

V 80. rokoch pracoval externe v Slovenskej televízii ako hudobný režisér. Založil skupinu Avion, s ktorou spieval Pavol Habera, neskôr hral s hardrockovou formáciou Pressburg. Po jej rozpade obnovil Fermatu.

Griglák spolupracoval na albumoch Jána Lehotského, hrával s Marikou Gombitovou, Robom Grigorovom a Pavlom Horváthom z Tublatanky. S Pecim Uherčíkom spolupracoval na projekte Magma. V roku 1994 dostal od Zväzu slovenských autorov a interpretov cenu Grand Prix za celoživotný prínos pre slovenskú hudbu.

Rozhovor redaktora Rasťa Šimáška s Ferom Griglákom sa vysielal v roku 2006 v relácii Zrkadlenie v rubrike Chcete sa pozhovárať. Na konci zaznejú skladby Perpetuum II a Perpetuum III z debutového albumu Fermaty z roku 1975.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Tomás Benedikovič, SITA]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame