Zrkadlenie - s prvou dámou slovenského folku Zuzanou Homolovou

Zrkadlenie - s prvou dámou slovenského folku Zuzanou Homolovou

Prvá dáma slovenského folku Zuzana Homolová oslávila životné jubileum. Študovala na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove (slovenčina, výtvarná), pričom školský rok 1968-69 absolvovala vo francúzskom meste Tours. Práve tam sa zoznámila s ľudovou a folkovou hudbou.

Po návrate na Slovensko sa začala venovať slovenským ľudovým baladám. V polovici 70. rokov sa zoznámila s Jaroslavom Hutkom a stala sa členkou českého folkového združenia Šafrán. Hrala v legendárnej inscenácii Ostrovy v bratislavskom Divadle u Rolanda (spolu Jarom Filipom) a s baladami účinkovala v hre Petra Kováčika Krčma pod zeleným stromom v DPOH.

V 80. rokoch spolupracovala s bratislavským pesničkárskym združením Slnovrat a naplno sa začala venovať vlastnej tvorbe. V spolupráci s významnými českými hudobníkmi (Vladimír Merta, Vlasta Redl, Jiří Stivín) vydala tri albumy, ktoré sa dočkali viacerých reedícií: Čas odchádza z domu (1989), Homolová & Stivín (1991), Slovenské balady (1995). Na prelome milénia moderovala cyklus koncertov Urobme si ticho a so Slovenským rozhlasom spolupracovala na vysielaní rozhlasového mesačníka pre frankofilov.

Výrazná zmena v jej hudobnom smerovaní nastala po stretnutí s huslistom Samom Smetanom. Ako dvojica vystupovali od konca 90. rokov, v roku 2006 sa pridal gitarista Miloš Železňák a vznikla Trojka Zuzany Homolovej. Ukážky z koncertu v roku 2006 si môžete vypočuť po rozhovore, ktorý so Zuzanou Homolovou v roku 1998 nahrala redaktorka Jana Kopsová do relácie Zrkadlenie.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame