Klenotnica ľudovej hudby: Sliačanská svadba (1968)

Klenotnica ľudovej hudby: Sliačanská svadba (1968)

Fašiangy a jesenné obdobie - to sú časti roka, v ktorých sa na Slovensku tradične konalo najviac svadieb. Aj preto, že ich bolo treba odbaviť skôr, ako sa začne veľký pôst a advent. Je zaujímavé, že september si u nás dodnes zachoval prvenstvo ako mesiac s najväčším počtom svadieb.

Tradičná svadba trvala niekoľko dní, tvorilo ju množstvo obradov, zvykov, magických úkonov a veštieb, patrili k nej obradové jedlá, odevy, predmety a charakteristické folklórne prejavy.

Práve svadby v rôznych oblastiach Slovenska boli v popredí záujmu Ondreja Dema a ďalších tvorcov cyklu Klenotnica ľudovej hudby v jeho prvých ročníkoch. Skrátené verzie vyšli aj na gramo platniach. A boli také úspešné, že z relácie, ktorá sa pôvodne mala vysielať jeden rok, vznikol cyklus venovaný autentickému folklóru, ktorý je vo vysielaní Slovenského rozhlasu od roku 1966 až dodnes.

Autorom relácie Sliačanská svadba (1968) je rodák z Liptovských Sliačov a vynikajúci znalec tamojšieho folklóru, folklorista, etnomuzikológ a choreológ Kliment Ondrejka. Slovom sprevádza Ondrej Demo, v réžii Zuzany Antoškovej účinkujú členovia folklórnej skupiny a ľudová hudba z Liptovských Sliačov.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Pavol Ďurčo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame