Túto hudbu mám rád - Vašo Patejdl

Túto hudbu mám rád - Vašo Patejdl

Bolo to iba necelý rok pred úmrtím Vaša Patejdla, keď ho redaktor Vlado Franc pozval do 900. pokračovania svojho cyklu Túto hudbu mám rád. Ani sám spevák ešte nevedel o svojej chorobe, nikto netušil, že to bude jeho posledný väčší rozhovor pre rozhlas. Relácia mala premiéru 12. novembra 2022.

Vašo Patejdl sa narodil sa 10. októbra 1954 v Karlových Varoch. Ako päťročný sa s rodičmi presťahoval do Bratislavy. Prvú kapelu, v ktorej bol gitaristom, založil ako žiak základnej školy. V roku 1968 s Jožom Rážom, Ďurom Farkašom a Zdenom Balážom založili skupinu Elán, v ktorej sa Patejdl uplatnil už ako klavirista.

Skúšali v železničiarskom Závodnom klube Valčík a prvý koncert tu odohrali v apríli 1970. Neskôr hrávali v stredoškolských a vysokoškolských kluboch, ale aj v Bulharsku a vo Švédsku. Popri hraní Patejdl vyštudoval kompozíciu na Vysokej škole múzických umení.

Bol jednou z vedúcich osobností skupiny Elán, nahral s ňou prvé štyri albumy. V roku 1985 v čase ich najväčšej slávy sa vydal na sólovú kariéru. Skladal aj filmovú a muzikálovú hudbu (Fontána pre Zuzanu) a pesničky pre deti. Pre Richarda Müllera zložil hit Po schodoch. V roku 1996 sa vrátil do Elánu, nahral s ním ďalších šesť albumov a zložil svoju najslávnejšiu pieseň Voda čo ma drží na vodou.

V júli tohto roku ešte koncertoval na festivale Benátska! v libereckom Vesci. Žiaľ, dva koncerty, ktoré plánoval s Elánom v Prahe a v Bratislave, už nestihne. Vašo Patejdl zomrel 19. augusta, zákerná choroba mu bola diagnostikovaná iba dva týždne pred smrťou.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame