Mys dobrej nádeje - rozhovor s Evou Biháryovou (1999)

Mys dobrej nádeje - rozhovor s Evou Biháryovou (1999)

Pripomíname si nedožité 75. narodeniny speváčky Evy Biháryovej. Presadila sa najmä v 70. rokoch, keď okrem rozhlasu a televízie účinkovala aj vo Vojenskom umeleckom súbore. Tam sa zoznámila s hudobníkom a skladateľom Jurajom Rózsom, ktorý pre ňu napísal skladby Brečtan, Taká chvíľa a Uspávanka. Jej repertoár pre rozhlas tvorili najmä skladby tzv. juhoslovanského soundu, ale i piesne Igora Bázlika, Tomáša Janovica, Ivana Horvátha a Vieroslava Matušíka (celkovo ich v archíve nájdeme 47).

Eva Biháryová-Rózsová je matkou významného slovenského hudobníka a producenta Oskara Rózsu. Jej sestra Mária sa tiež venuje spevu, v roku 1971 spolu nahrali pieseň Sám a sám. Eva Biháryová bola technicky výborne disponovanou speváčkou so špecificky zafarbeným hlasom, ktorú vedela oceniť najmä odborná kritika.

Eva Biháryová zomrela 25. februára 2020 v Bratislave. Ako spomienku na túto speváčku uvádzame reláciu Mys dobrej nádeje z roku 1999, keď si ju pri príležitosti životného jubilea pozval do štúdia redaktor Ali Brezovský.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame