Ladislav Hyža: Objavím Tróju

Ladislav Hyža: Objavím Tróju

Ladislav Hyža vyštudoval dramaturgiu a divadelnú vedu na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave a od roku 1964 pôsobil v Slovenskom rozhlase, v štúdiu Banská Bystrica najprv ako režisér, neskôr vedúci režisér a napokon ako riaditeľ. Režíroval okolo 300 rozhlasových hier domácich i svetových autorov, rozprávok a inscenácií, spolupracoval s ochotníckymi divadelníkmi a pripravil rozličné rozhlasové pásma, poviedky, napísal aj viacero rozhlasových hier. Štyridsať rokov žil s rozhlasovou múzou. Štyridsať rokov sme mohli v zahláseniach i odhláseniach počuť známu vetu: Réžiu má Ladislav Hyža... Svoje spomienky vydal knižne s veľavravným názvom Diagnóza: Rozhlasom urieknutý.

Keď napíše rozhlasovú hru rozhlasový režisér, zvyčajne si ju sám režíruje. Výnimkou je jeho životopisná hra o Heinrichovi Schliemannovi Objavím Tróju, ktorú režírovala v roku 1982 režisérka Viera Weidlerová.

Svetozár Hurban Vajanský patril medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej umeleckej a politickej reprezentácie na prelome 19. a 20. storočia. Jeho literárnokritická aktivita trvala vyše päťdesiat rokov, zaoberal sa nielen slovenskou, ale aj svetovou literatúrou, predovšetkým ruskou. Kriticky glosoval literárne úsilia svojej generácie i tej mladšej. Vajanského básnická tvorba posunula vývin slovenskej poézie dopredu. Už vo svojom vynikajúcom debute Tatry a more (1879) sa dokázal vymaniť z romantickej štúrovskej predstavy poézie. Jeho prozaická tvorba bola mnohostranná. Písal rozprávky, novely, črty i romány zo všetkých spoločenských vrstiev vtedajšieho slovenského života.

Vo svojich dielach reagoval na súdobé spoločenské problémy, venoval sa i problematickým vzťahom jednotlivca a národa či boja za zachovanie národa. Pri príležitosti stého výročia úmrtia tejto významného osobnosti nášho kultúrneho a spoločenského života uvádzame dramatizáciu jeho poviedky Požiar lásky (1985). Pre rozhlas zdramatizovala Jana Margetová. V réžii Dušana Kyzeka účinkujú Ľubica Očková a Juraj Predmerský.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame