Etela Farkašová: Tamička

Etela Farkašová: Tamička

Poetka, prozaička, filozofka a esejistka Etela Farkašová sa vo svojej poviedkovej a novelistickej tvorbe sústreďuje najmä na tematiku ženy, rodiny a medzigeneračných vzťahov. Zobrazuje zložité problémy rodiny, subtílny svet ženy, zamýšľa sa nad bolesťou a zmyslom obete, nad potrebou ticha a zátišia v hluku súčasnej civilizácie.

Tieto témy rozvíja aj v poviedke Tamička, ktorú najprv predstaví spolu s autorkou redaktorka Jana Hevešiová. Číta Ľudmila Mandžárová.

Významný slovenský prozaik Ján Beňo vyštudoval slovenčinu a ruštinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po štúdiách bol krátko asistentom na Vyššej pedagogickej škole v Banskej Bystrici a potom tiež krátky čas pôsobil ako redaktor v našom rozhlase. Neskôr bol postupne redaktorom v denníku Smena, v časopise Romboid a vydavateľstve Slovenský spisovateľ.

Kritikami a glosami zasahoval do literárneho vývinu a ovplyvňoval kultúrnu atmosféru. Beňova nespokojnosť s daným stavom vecí si našla živnú pôdu aj v próze, kde sa premietla do satiry a irónie. Beňo je autor tvrdých realistických čŕt, niet v ňom nijakej maznavosti. Žil v tvrdom svete práce a povinností a taký je aj jeho literárny svet.

Hru Zasadanie komisie uvádzame pri príležitosti autorových 83. narodenín. Účinkujú: Ivan Giač, Ján Kožuch, Andrej Hrnčiar, Zuzana Belková, Michal Gazdík, Nela Valentová, Ivan Folkman a František Výrostko. Réžiu mal Ladislav Hyža. Hru sme premiérovali v roku 2002.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame