Jozef Gregor Tajovský: Susedovie prasa

Jozef Gregor Tajovský: Susedovie prasa

Jozef Gregor Tajovský patrí k vedúcim predstaviteľom druhej vlny slovenského literárneho realizmu. Jeho próza je pestrá žánrovo i tematicky. Vo svojich dielach predstavoval obraz súdobej dediny a jej majetkové vzťahy. Okrem kritiky využíval často i humorné ladenie príbehov. Tie zasadzoval najmä do dedinského či malomestského prostredia, kde vynikla jeho schopnosť humorného opisu prostých ľudí a ich každodenných problémov, no popritom vyzdvihuje aj potrebu ich nápravy. Poviedku Susedovie prasa (2006) nahral režisér Martin Kákoš. Účinkujú: Ján Gallovič, Eva Matejková, Monika Hillmerová a Tomáš Maštalír.

V týchto dňoch si pripomíname nedožité 80. narodeniny Vincenta Šikulu. Citovosť, hudobnosť, farebnosť a zmysel pre poetický detail dodávajú jeho prózam lyrické zafarbenie. V poviedkovej a novelistickej tvorbe si vypracoval svoj rozprávačský štýl, ktorého charakteristickými črtami sú významová skratka, láskavý humor a skvelý dialóg. Jeho kratšie prózy tematicky siahajú do rozličných oblastí, ale ich základom je človek, ktorý si neustále overuje svoj vzťah k iným ľuďom. Pripomeňme si jeho rozprávačské majstrovstvo poviedkou Za zákrutou zapískal vlak (2003), ktorú v réžii Jara Riháka čítal Peter Bzdúch.

Milan Resutík vyštudoval rumunčinu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Pracoval v Československom rozhlase v Bratislave a po roku 1990 bol veľvyslancom ČSFR v Rumunsku, a neskôr veľvyslancom Slovenskej republiky v Rumunsku a v Moldavskej republike. Bol riaditeľom Literárneho informačného centra v Bratislave. Prekladá z rumunčiny, maďarčiny a češtiny a publikuje vo viacerých kultúrno-spoločenských periodikách. Pri tejto príležitosti 75. narodenín uvádzame jeho rozhlasovú hru Posledné bolo mlčanie (1976). V réžii Ota Varečku účinkujú Ladislav Chudík, Ladislav Šoltýs a Viera Strnisková.

Dušan Jamrich predstavuje vzácnu kombináciu talentu a schopností umeleckých, pedagogických a manažérskych. Na Vysokej škole múzických umení vychoval celú generáciu hercov. Jeho herectvo je charakteristické mimoriadne kultivovaným fyzickým a hlasovým prejavom. V tom tvorivo nadväzuje na tradíciu, ktorú reprezentovali Ján Jamnický, Mikuláš Huba a Viliam Záborský. 70. narodeniny Dušana Jamricha si pripomeňme jeho recitačným umením. V roku 1986 nahral Verše o tónoch z pera Jána Buzássyho.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame