Anton Prídavok, Štefan Kasarda: Pribina

Anton Prídavok, Štefan Kasarda: Pribina

Na Rádiu Pyramída si pripomíname 90. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Košíc. K priekopníkom, ktorí položili základy rozhlasového vysielania na východnom Slovensku, patril Anton Prídavok. Organizoval rozhlasové vysielanie v Košiciach a neskôr, po okupácii južného Slovenska horthyovským Maďarskom, vybudoval rozhlasové štúdio v Prešove.

Už počas prvých dní SNP odišiel do Banskej Bystrice. Pre potreby Slobodného Slovenského vysielača dal tajne do Banskej Bystrice premiestniť technickú aparatúru a rozhlasový archív. Po potlačení SNP ho v januári 1945 nemecké Gestapo zatklo, väznilo a mučilo. Dočkal sa oslobodenia, no v dôsledku prežitých útrap zomrel tri dni po skončení vojny. Mal iba 41 rokov.

Anton Prídavok je autorom básnickej zbierky Vrásky času, románov Rozbité ministerstvo, Svitanie na východe, Lámané drieky a mnohých ďalších. V roku 1941 napísal historickú drámu z čias Veľkomoravskej ríše Pribina. Pre rozhlas ju upravil dlhoročný pracovník Slovenského rozhlasu, spisovateľ a dramatik Štefan Kasarda.

V košickom rozhlasovom štúdiu hru naštudoval a nahral v roku 1996 režisér Peter Vilhan. Účinkujú: Michal Hudák, Soňa Petríková, Jozef Stražan, Ľuboš Záhon, Andrej Šilhan, Peter Himič, Juraj Bernát a ďalší. Majster zvuku Peter Vaško. Dielo uvádzame aj pri príležitosti štátneho sviatku svätého Cyrila a Metoda.

V týchto dňoch si pripomenieme nedožité 80. narodeniny spisovateľa, scenáristu a dramaturga Jána Štiavnického. Od 1966 bol vedúcim literárno-dramatického vysielania v Československej televízii v Košiciach. Jeho literárna činnosť bola všestranná a bohatá. Venoval sa najmä tvorbe pre mládež. Je autorom scenára celovečerného filmu Blízke diaľavy. Napísal aj niekoľko bábkových hier.

Pre rozhlas napísal hry Odchod, Kľúč, Mŕtve včely, Kamenný kráľ, Pochod pre deda Matiáša, Zbojnícka rozprávka. Na jeho počesť sa v rokoch 1994 až 2006 uskutočnila literárna súťaž pre mladých autorov Literárne Košice Jána Štiavnického. Z nášho archívu sme vybrali jeho rozprávkovú hru Predaný svet (1994). V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú: Boris Farkaš, Zuzana Kronerová, Igor Čilík, Oldo Hlaváček, Jozef Kroner, Vlado Muller, Juraj Slezáček, Vladimír Kostovič, Dušan Kaprálik, Ján Valentík a Anna Tyralová.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame