Štefan Kasarda: Čas tvojich návratov

Štefan Kasarda: Čas tvojich návratov

Pri príležitosti 90. výročia začiatku rozhlasového vysielania z Košíc sme vybrali z archívu hru spisovateľa Štefana Kasardu. V rokoch 1959 - 1972 bol redaktorom a vedúcim vysielania pre deti a mládež, neskôr pôsobil v Literárno-dramatickej redakcii. Po normalizačných čistkách musel rozhlas opustiť. Vrátil sa v roku 1990 a až do dôchodku bol dramaturgom Slovenského rozhlasu v Košiciach.

Do literatúry vstúpil písaním básní a poviedok, neskôr sa venoval najmä rozhlasovej tvorbe. Hlavnou témou jeho rozhlasových hier sú medziľudské a rodinné vzťahy súčasníkov. Jeho diela boli uvádzané aj v zahraničí (Nemecko, Holandsko, Poľsko, Švajčiarsko). Jedna z jeho prvých rozhlasových hier Čas tvojich návratov (1966) bola preložená a vysielaná v Kolíne nad Rýnom a Amsterdame. Je to komorná dráma z rodinného prostredia o vzťahu matky a syna a po rýchlej kariére túžiacej neveste. V réžii Miriam Budovej účinkujú Marián Kleis starší a Hana Grisová.

V týchto dňoch oslavuje 55. narodeniny básnik Andrijan Turan. Po roku 1989 spolu s Kamilom Zbružom a Jánom Litvákom založili literárnu skupinu Barbarská generácia. V Turanovej poézii je skoncentrovaná základná otázka Barbarskej generácie: Prečo je produktom civilizácie aj moderné barbarstvo drog, alkoholu a z nich vyplývajúce násilie, do akej miery je za to zodpovedný každý z nás ako jednotlivec a do akej miery ako spoločnosť, ktorú tvoríme spolu s ostatnými?

Výber z básnickej zbierky Sneha (2008), ktorá je vyvrcholením týchto protirečivých tendencií v tvorbe básnika, recituje Alfréd Swan. Sám autor o nej povedal:

Pre mňa bude zbierka Sneha vždy až priveľmi úprimným lyrickým vyznaním človeka, ktorý vtedy nosil na pleciach smrť rovnako ľahko ako dvojročné dieťa. Mottom Snehy by pokojne mohla byť táto vetička: Som o niečo menej hriešnejší ako Boh a iba o čosi svätejší ako diabol. Básnická zbierka Sneha je povinným čítaním pre každého negativistického pesimistu s paranoidnou psychózou, začínajúcou hneď po západe slnka."

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto:pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame