Laco Kerata: Do teplých krajín

Laco Kerata: Do teplých krajín

Na Nový rok oslávil 57. narodeniny, rozhlasový režisér, herec, dramatik a básnik Laco Kerata. Po absolvovaní divadelnej réžie na VŠMU založili v roku 1991 spolu s Blahom Uhlárom a Milošom Karáskom Divadlo Stoka. Neskôr založil vlastné divadelné združenie MED (My Experimental Drama). Napísal vyše dvadsať divadelných a rozhlasových hier. Vydal zbierky poézie Hriešny spánok a Prišiel som, videl som, drámy Rádiové hry a Večera nad mestom, zbierku poviedok Mám sa a román Zlý herec, ktorý sa dostal do finále Anasoft litera. Pracuje ako režisér v Slovenskom rozhlase, stále aktívne hrá ako herec a naďalej sa venuje aj písaniu. Na otázku, prečo sa rozhodol písať, odpovedal:

Je to taká fantastická sloboda, lebo na to nepotrebujem javisko, nepotrebujem ťažké peniaze na film, ani žiadneho kolegu v pravý čas, ale kedy mám ja čas, ako si ho rozdelím, tak sa tomu venujem, deň či noc. Je to nezávislé od toho, či mám peniaze, či nemám peniaze, či mám priestor, či nemám priestor, jednoducho, je to strašne super."

Posolstvo rozprávkovej hry Do teplých krajín (1997) nie je určené len deťom, ale poučenie si z neho môžu viať aj dospelí. V réžii Jozefa Pražmáriho účinkujú Zuzana Kronerová, Peter Šimun, Andrej Hryc, Ľudovít Moravčík a... zahral si aj sám autor.

V týchto dňoch si pripomíname 90. nedožité narodeniny dramatika a dramaturga Jána Vdovjáka. Na Rádiu Pyramída si môžete vypočuť jeho rozhlasovú hru Hľadanie (1977). Ako napovedá názov, hlavní hrdinovia hľadajú cestu z bludiska, do ktorého sa dostali vlastnou i nevlastnou vinou, prehodnocujú svoj narušený partnerský vzťah, mieru zodpovednosti za svoje činy. V réžii Ladislava Hyžu účinkujú Ladislav Chudík, Elena Petrovická a Fedor Mikovič.

Na záver bloku zaznejú verše Ján Stacha. Filozof a kulturológ Viktor Timura o jeho básnickej tvorbe napísal:

Stachova poézia je výrazom protirečení sveta v 60. rokoch dvadsiateho storočia, ale aj subjektívnych konfliktov vychádzajúcich z rozporov skutočnosti a osobných problémov, ktoré prináša život. Spôsobom, ako ich autor zachytil vo svojej poézii, sa radí k popredným osobnostiam slovenskej literatúry. Objavuje nové dimenzie ľudského sveta, vytrháva čitateľa z všednej skutočnosti a ponúka mu dosiaľ neobjavené obzory, obohacuje jeho vnímavosť a videnie."

Pripomeňme si tvorbu Jána Stacha v interpretácii majstrov recitácie - Karola Machatu a Dušana Jamricha.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Dano Veselský, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame